35-letni Jevgenij Ustjugov, ki je leta 2014 končal kariero, bo očitno ostal še brez druge zlate medalje. Foto: EPA
35-letni Jevgenij Ustjugov, ki je leta 2014 končal kariero, bo očitno ostal še brez druge zlate medalje. Foto: EPA

To je po odločitvi protidopinškega oddelka športnega razsodišča CAS-a v Lozani sporočila Mednarodna biatlonska zveza (Ibu). Ustjugov je bil prvič suspendiran februarja letos zaradi jemanja prepovedanega steroida oksandrolona, odvzeli pa so mu zlato kolajno s štafetne preizkušnje z olimpijskih iger v Sočiju pred šestimi leti.

Črtanje vseh izidov od leta 2010 naprej
Zdaj pa so mu po analizi biološkega potnega lista črtali tudi vse rezultate od leta 2010 naprej. To pomeni, da bo po potrditvi odločitev CAS-a najbrž izgubil tako zlato kolajno v preizkušnji s skupinskim startom kot tudi bron s štafetne tekme z iger v Vancouvru leta 2010.

Zlato kolajno bi tako v preizkušnji s skupinskim startom osvojil zdaj upokojeni francoski biatlonec Martin Fourcade, zanj bi bilo to šesto zlato na OI, srebrn bi bil Slovak Pavol Hurajt, bronast pa Avstrijec Christoph Sumann.

V štafeti je Ustjugov v Vancouvru osvojil bron, ta bi po črtanju izidov pripadel Švedom. Dve srebrni kolajni je zdaj 35-letni Rus osvojil tudi na svetovnem prvenstvu v Hanti Mansijsku leta 2011, prav tako v skupinskem startu in štafeti.

Ustjugov ima po poročanju 21 dni časa, da se pritoži na odločitev CAS-a.