Žan Košir, lani zmagovalec ene tekme svetovnega pokala, izjemno optimistično pričakuje začetek sezone, v kateri ga čaka 14 posamičnih tekem svetovnega pokala. Večjega tekmovanja pa letos ni. Foto: EPA
Žan Košir, lani zmagovalec ene tekme svetovnega pokala, izjemno optimistično pričakuje začetek sezone, v kateri ga čaka 14 posamičnih tekem svetovnega pokala. Večjega tekmovanja pa letos ni. Foto: EPA

Trenutno pripravljenost primerja s svojimi najboljšimi sezonami, tudi tisto, v kateri je postal zmagovalec svetovnega pokala. "Zaradi odlične telesne pripravljenosti sem lahko poleti tudi več treniral na snegu in lahko rečem, da sem zelo dobro pripravljen. To kažejo tudi primerjave z drugimi na treningih. Moji časi so bili odlični, na vseh primerjalnih vožnjah sem doživel le en poraz. Meril pa sem se skoraj s polovico tistih, ki merijo na najvišja mesta. Z Bolgarom Radoslavom Jankovom, Francozom Sylvainom Dufourjem, Italijani in našimi."

Nameravam nastopiti na vseh tekmah, a če bo slabo vreme in razrite proge, pač ne bom šel na polno. Da čim več nastopam in se pojavljam v medijih, je želja mojih sponzorjev. Zaradi tega spet razmišljam tudi o ekipnih tekmah,

Žan Košir

Lepo vreme v Argentini in Italiji
Dobitnik treh olimpijskih medalj vendarle opozarja, da se je s tekmeci primerjal v idealnih razmerah: "V glavnem smo se primerjali na lepih progah, večinoma nas je spremljalo lepo vreme, kar meni neizmerno ustreza. Z vremenom sem imel srečo tako na pripravah v Argentini, kjer sem bil prvič, kot nazadnje v Italiji, v Belgiji smo trenirali v dvorani, samo na Finskem je bilo bolj megleno. Vprašanje je, kako bi bilo na treningih, če bi bila slaba vidljivost in bi bile proge razrite. Če je tako, potem jaz samodejno stopim s plina, saj se bojim, da bi se mi vrnile bolečine v hrbtu. Z zavoro pa ne moraš biti hiter."

Kolegi zavrnili povabilo
Treniral je večinoma po samostojnem programu: "Če nisem bil z našo reprezentanco, sem bil sam. Z mojima trenerjema Gašperjem Oblakom in Jernejem Demšarjem se sicer nismo razšli, toda sodelujemo le še občasno. Oba sta namreč zaposlena, nista imela časa, da bi mi pomagala na treningih v tujini. Jasno je, da sem ju pogrešal, toda je tudi dobra stvar tega. Zaradi tega sem nekaj privarčeval, tako da sem si lahko privoščil treninge v daljnih krajih. V Argentino in Finsko, ki sem ju zamenjal za bližnje ledenike, sem povabil tudi reprezentančne kolege, ki pa so moje povabilo zavrnili. Kje so bili razlogi za to, si najbrž lahko vsi predstavljamo."

V slabem vremenu ne bo nastopal
Da bi se posebej gnal za novim velikim kristalnim globusom, se ne zdi verjetno. Kakšni so cilji? "Nameravam nastopiti na vseh tekmah, a če bo slabo vreme in razrite proge, pač ne bom šel na polno. Da čim več nastopam in se pojavljam v medijih, je želja mojih sponzorjev. Zaradi tega spet razmišljam tudi o ekipnih tekmah, v ekipo pa se moram najprej uvrstiti, kar glede na moč naše ekipe ne bo lahka naloga." Košir opaža, da je v zadnjem času bolj kot v prejšnjih sezonah pomembno samo znanje tekmovalca, saj razlik v tehnološki opremi ni več.

Žan Košir je na olimpijskih igrah osvojil tri medalje, dve v Sočiju in eno v Pjongčangu. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir je na olimpijskih igrah osvojil tri medalje, dve v Sočiju in eno v Pjongčangu. Foto: www.alesfevzer.com

Hitra, vendar tvegana tehnika
Košir je pred leti navduševal s svojo tehniko, ki pa je zahtevala telesno moč in optimalno zdravstveno stanje. Zdaj se vrača k tej tehniki: "Ta moja tehnika zahteva močan nagib v ledvenem delu, zato trpi hrbet. Na tekmah bom videl, ali bom s to tehniko kaj pridobil, če ne bom, bom uporabil plan B in se vozil kot prejšnja leta. Treningi so pokazali, da z svojo tehniko naredim več napak, a ko se pogledajo časi, se vidi, da sem z njo kljub napakam hitrejši. Zato bom tehniko prilagajal iz tekme v tekmo. Tudi kakšen poraz me ne bo prizadel, saj je tekem veliko, s tem pa tudi možnosti za popravni izpit."

Deskanje mu ne pomeni več vsega
Žan Košir se je v zadnjem času morda tudi značajsko nekoliko spremenil, njegove napovedi so manj visokoleteče kot nekoč, ko je kar pokal od samozavesti in menil, da bi moral dobiti vsako tekmo. Verjetno je vzrok ta, da je lani postal oče. "Deskanje mi ne pomeni več vsega. Zdaj imam prioritete ločene. Ko sem doma, se posvetim družini, kar mi omogoča, da se tudi bolj spočijem. Če svoje samozavesti ne delim z javnostjo, pa še ne pomeni, da je nimam. Tako kot sem samozavesten zdaj, že dolgo nisem bil. Tako pa tudi moram razmišljati, brez tega uspehov ni."

Žan Košir po odličnih pripravah v Argentini optimistično v novo zimo