Rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko brez premorov znaša 35 ur in 32 minut. Foto: Gregor Sečen
Rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko brez premorov znaša 35 ur in 32 minut. Foto: Gregor Sečen
Harmonikarice
39 harmonikaric je uspelo doseči rekord. Foto: Panonika HArmonika
Največji lonec
V največjem litoželeznem loncu so skuhali največjo obaro. Foto: Panonika HArmonika
Največja razglednica na svetu

Rekordni konec tedna na naših tleh je odprl harmonikar Zoran Zorko, ki je postavil nov svetovni rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko. Zorku je krepko preseči dozdajšnji rekord Finca Anssija Laitinena, Slovenec pa se bo v Guinnessovo knjigo rekordov zapisal s časom 35 ur in 32 minut.

V tem času je Zoran prepotoval precejšen del Slovenije - svoj Guinnessov podvig je začel v Ljubljani, nato ga je pot vodila do Bleda, Kranja, Novega mesta, Kostanjevice in nazadnje še do Brežic, kjer je tudi padel nov svetovni rekord.

Pred kratkim sta Nizozemec Bart Stegeman in Slovenec Dario Berginc v Ljubljani postavila svetovni rekord v igranju hitropotezne dame - v miselni in strateški igri sta se merila kar 24 ur.

V Sloveniji smo že nekajkrat poskušali preseči rekorde v različnih kategorijah: že leta dosegamo rekorde v plesanju maturantske četvorke, lani se nam je izmaknil rekord v množičnem rolanju, leta 2009 smo skušali postaviti rekord v kategoriji "najdaljši sladoledni posladek", najslavnejši slovenski rekorder je brez dvoma maratonski plavalec Martin Strel, ki jmu je uspelo preplavati tudi nanevarnejšo reko na svetu, Amazonko ...

A v Brežicah se niso veselili le Zoranovega uspeha, novi svetovni rekorder v maratonskem igranju na harmoniko se je udeležil festivala Panonika Harmonika, kjer so postavili še tri Guinnessove rekorde. V soboto sta na festivalu padla dva rekorda - v največjem litoželeznem kotlu so namreč skuhali največjo obaro, kljub slabemu vremenu v nedeljo, ki je bila vzrok za slabši obisk, 39 harmonikaric iz vse Slovenije pa je postavilo rekord v kategoriji največ harmonikaric na enem mestu.

Novi teden, novi rekord - največja razglednica na svetu
V ponedeljek je bilo veselo tudi na Goriškem. Organizatorji Goriškega festivala so novogoriškemu županu Mateju Arčonu predali razglednico Nove Gorice, ki je s 54 kvadratnimi metri največja na svetu in je simbolično darilo mestu.

Z devet krat šestimi metri in s 23 kilogrami se bo razglednica zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov in tako prevzela rekord Nemčiji - dosedanji nosilec svetovnega rekorda največje razglednice na svetu je Deutsche Post in Toyota v Berlinu. Razglednica je bila velika skoraj 49 kvadratnih metrov.

"Pri ekipi, ki zapisuje rekorde za Guinnessovo knjigo, so nam dali natančna navodila, kakšna mora biti razglednica," je dejal Andrej Maver ob predaji razglednice goriškemu županu.

V soboto so v Hermancih postavili največji klopotec na svetu, ki ima premer vetrnic kar 18,2 metra. Izdelal ga je Stanko Habjanič.

Razglednica je izdelana iz poltrdega kartona, ki je na zadnji strani prevlečen z belim papirjem, na katerem je tako kot na manjši razglednici napisan naslov, nalepljeno pa ima tudi pravo poštno znamko. Na sprednjem delu je fotografija Nove Gorice, motiv je iz arhiva Mestne občine Nova Gorica in predstavlja panoramski pogled na mesto. Razglednica ima tudi že požigosano poštno znamko, tako da je ob sodelovanju s Pošto Slovenije dosegla svojega naslovnika.

Razglednica bo na novogoriškem trgu postavljena na ogled do konca Goriškega festivala konec tega tedna. Pozneje jo bodo razstavili še v nekaterih drugih slovenskih mestih, ob koncu pa stalno razstavljena na izbranem mestu v Novi Gorici.

Največjo razglednico si lahko pogledate v priloženem videu, spodaj pa si lahko pogledate še nekaj fotografij s festivala Panonika Harmonika.

Največja razglednica na svetu