Serija je prejela 22 nagrad emmy, leta 2012 pa osvojila še zlati globus za najboljšo komično serijo. Foto: EPA
Serija je prejela 22 nagrad emmy, leta 2012 pa osvojila še zlati globus za najboljšo komično serijo. Foto: EPA

Dvourni finale na ameriški televizijski mreži ABC se je začel z dokumentarcem in končal z dvodelno epizodo. Ustvarjalci nanizanke, ki si je v teh letih prislužila status ene največkrat nagrajenih serij, so v več kot desetih letih nanizali 11 sezon in skupno 250 epizod.

Nanizanka, ki sta jo ustvarila Steve Levitan in Christopher Llyod, se ponaša z udarno igralsko zasedbo, ki jo med drugimi sestavljajo Ed O’Neill, Julie Bowen, Ty Burrell, Sofia Vergara in Jesse Tyler Ferguson. Zgodba se plete okoli razširjene družine iz Kalifornije, ki se iz epizode v epizodo spopada z različnimi zapleti, središče nanizanke pa so njihovi družinski odnosi, ki so predstavljeni pristno in humorno.

Sodobna družina je po premieri med gledalci in kritiki doživela zelo dober sprejem. Od skupno 75 nominacij za emmyja jih je prejela 22, leta 2012 pa osvojila še zlati globus za najboljšo komično serijo. V letošnji sezoni je serijo spremljalo skoraj štiri milijone gledalcev na epizodo, kar je še vedno daleč od največje priljubljenosti šova v letih 2013 in 2014, ko so dosegli najmanj 14 milijonov ogledov na epizodo.

Sodobna družina je velik pečat pustila tudi zato, ker je predstavila raznoliko in netipično družino, ki podira nekatere družbene stereotipe. Spremljali smo lahko življenje homoseksualnega para, Camerona in Mitchlla, ki sta posvojila deklico, kar je bil po pisanju AFP pred desetletjem veliko bolj nepričakovan prizor na televiziji kot leta 2020. Igralka Sofia Vergara je bila edini glavni latinskoameriški lik na televiziji v tistem času, čeprav so serijo nekateri obtožili, da se poigrava z negativnimi stereotipi kolumbijske ženske. "Naši liki so se deset let pogumno spopadali s preobrati in zapleti in se skozi svoje dogodivščine prebili do velikih osebnih rasti," je v izjavi za javnost povedal Llyod.

Sodobna družina ni bila nikoli označena za politično ali posebej izzivalno. Ljudem je dajala občutek ugodja in pripadnosti. “Nimajo vsi tega, kar imamo mi,” je v zadnji epizodi dejal Jay O’Neill.

"Ne joči, ker je konec. Smej se, ker se je zgodilo. Potovanje s tem šovom je bilo neverjetno. Naša ekipa in zasedba sta bili vedno fantastični in hitro smo postali prava sodobna družina. Te ljudi bom zelo pogrešala, a hvaležna sem, da sem imela to srečo in sem z njimi lahko delala,“ se je od serije na družbenih omrežjih poslovila Sarah Hyland.