Mara je eden izmed najbolj vpadljivih obrazov nove politične drame House of Cards. Foto: EPA
Mara je eden izmed najbolj vpadljivih obrazov nove politične drame House of Cards. Foto: EPA
Kate Mara
Svoj pohod na male zaslone je začela v televizijski seriji Zakon in red. Foto: EPA
Kate Mara
V Nemirnih srcih je zaigrala ob boku Harrisona Forda. Foto: EPA
Kate Mara
Njeno srce je od leta 2010 odddano igralcu Maxu Minghelli (znan po svoji vlogi v filmu Družabno omrežje). Foto: EPA

V njeni vlogi, ki na novo postavlja termin "krade pozornost", pa blesti Kate Mara.

Kevin Spacey, ikonski obraz Lepote po ameriško, je nesporni prvi obraz serije, v kateri se gledalec znajde v svetu brezobzirnega kongresnika Franka Underwooda (upodablja ga Spacey), a v politični drami televizijske hiše Netfix, ki je začetek druge sezone napovedala za 14. februar prihodnje leto, so oči uprte v vlogo iznajdljive in inovativne novinarke, ki jo upodablja Mara. Starejša sestra Rooney Mare je v trinajstih epizodah kot Zoe Barnes na novo napisala karakteristike vpadljive stranske igralke.

Vloga novinarke v ospredju
Kate se je vživela v vlogo novinarke časopisa Washington Herald, ki skuša stvari peljati na pravi način. A zgodbe, katere je pokrivala in njen urednik, so jo spravile na "temno stran" novinarstva. Predvsem jo k temu vodi težnja, da se spremeni platforma poročanja, in sicer na stran hitrejše pretočnosti informacij. "Ali veste, koliko ljudi spremlja TMZ," reče njen lik v prvi epizodi.

Njena ambicija, da novinarstvo popelje iz dinozavrskih let v bolj inovativne sfere, jo pripelje do Underwooda, s katerim skleneta zavezništvo, od katerega imata korist oba. Resna novinarka, ki želi uspeti in poročati o resnici, se spoprime z resničnostjo, kjer trdo delo ni dovolj, da krmariš v političnem in novinarskem svetu, kjer ima glavo besedo moški.

"Huda je. Všeč mi je, da ne kaže svojih šibkih točk. Igralcu je takšna vloga v izziv. Ampak je zabavno igrati nekoga, ki reče, kar si misli, naredi, kar čuti v določenem trenutku, in ima res močno samozavest. Saj jo mora imeti, če hoče uspeti v svojem delu. Res sem se skozi sezono trudila, da bi pokazala, da Zoe ni ranljiva. Nikoli je ne boste videli, kako joče, in mislim, da je to zares pametna odločitev ustvarjalcev serije," je o svoji vlogi dejala Mara v enem izmed pogovorov za ameriške medije.

Združitev moči s Spaceyjem
Serija je mnogim spremenila pogled na vsakodnevne politične zadeve. "Serija je res odprla moje oči," je poudarila Mara. V seriji je igralka združila moči s prekajenim stanovskim kolegom Spaceyjem, za katerega pravi, da je za kamero izjemno zabaven. "Takoj, ko nekdo reče 'rez', začne pripovedovati šale in me nasmeji. Precej manj resen je kot v seriji," je o njem dejala igralka.

Mara je odraščala s športom, saj je bilo njeno otroštvo zaznamovano z ameriškim nogometom (njen oče je bil skavt in podpredsednik ocenjevalcev igralcev v ekipi New York Giants). Od tam izhaja tudi njena prva simpatija, pravi sama.

S sestro Rooney, ki je pustila svoj pečat v filmu Dekle z zmajskim tatujem in seriji American Horror Story, danes osvajata igralski svet. "Nikoli nisva bili tekmovalni. Samo dve leti naju loči in že v otroštvu sva si bili zelo blizu. Veliko časa sva preživeli skupaj in izpopolnjevali svoje igralske sposobnosti. Kadar sva igrali malo siroto Annie, sem bila jaz vedno Annie in ona je bila zlobna gospodična Hannigan. Le kdo je vedel takrat, da bova danes obe igralki," je priznala Kate.

Igralka je debitirala leta 1999 v filmu Nemirna srca, pojavila se je tudi v Gori Brokeback.