Kadija Ben Hamu je za osvojitev krone najlepše premagala 16 finalistk. Foto: Miss Ažirije
Kadija Ben Hamu je za osvojitev krone najlepše premagala 16 finalistk. Foto: Miss Ažirije

"Ne bom se uklonila ljudem, ki me kritizirajo," je dejala Kadija Ben Hamu za alžirski portal TSA, potem ko so družabna omrežja zasula žaljivke glede njene temnejše polti, širšega nosa in polnejših ustnic.

"Tistim, ki me kritizirajo - prosim Alaha Vsemogočnega, naj jih popelje nazaj na pravo pot. Po drugi strani pa se zahvaljujem tistim, ki me spodbujajo," je še dodala.

Alžirci temnejše polti so v tej severnoafriški državi pogosto diskriminirani.

Šele druga s krono

Ben Hamujeva, ki prihaja iz južne prisaharske pokrajine Adrar, je dejala, da je ponosna na svoj rod in na zmago na lepotnem tekmovanju.

"Počaščena sem, da sem dosegla svoje sanje, in ponosna na pokrajino Adrar, od koder prihajam," je povedala. "Spodbujam tudi dekleta iz svoje pokrajine, da se prijavijo na to tekmovanje, če si tega želijo.

Kadija Ben Hamu je šele druga temnopolta Alžirka, ki je osvojila lento najlepše. Prva je bila Nasima Mokadem leta 2005.

Definicija lepote

Njeni kritiki pravijo, da ne predstavlja lepote Alžirije, se pa je na njeno stran postavilo tudi kar nekaj uporabnikov družabnih omrežij.

Zaradi vseh spletnih kritik so se bili primorani oglasiti tudi organizatorji mis Alžirije, ki so na svoji spletni strani sporočili, da obžalujejo "rasistično vedenje in komentarje več ljudi", ob tem pa objavili dve fotografiji novookronane misice.

Percepcija lepote v Alžiriji in drugih severnoafriških državah je tesno povezana z barvo polti - svetlejši ko si, lepši si, poroča BBC.

Zato je bil za mnoge Alžirce tako velik šok, ko so se zavedeli, da bo njihovo državo na prireditvi za mis sveta zastopala temnopolta tekmovalka. Nekateri so jo celo primerjali z moškim.

Alžirijo obtožujejo diskriminacije temnopoltih pribežnikov, ki prečkajo njene meje na poti v Evropo v iskanju boljšega življenja. Podatki kažejo, da je bilo od leta 2014 iz Alžirije v Niger izgnanih najmanj 35.600 pribežnikov iz te države.