Prizor iz New Yorka, ki ga v Sloveniji še čakamo. Foto: Reuters
Prizor iz New Yorka, ki ga v Sloveniji še čakamo. Foto: Reuters
Florida
Plaže na Floridi samevajo. Foto: EPA
ZDA zajel prvi polarni val mraza



Čeprav Buffalo, ki je blizu Niagarskih slapov v zvezni državi New York, slovi po velikih količinah snega, so tokratne obilne padavine prebivalce vseeno presenetile. V manj kot 24 urah je zapadlo do 1,5 metra snega, zaradi česar so številni ostali ujeti v hišah in avtomobilih. V hudem snežnem metežu so umrli štirje ljudje - trije zaradi kapi med čiščenjem snega, en človek pa v prometni nesreči.

V prihodnjih dneh nič boljše
Vremenoslovci napovedujejo, da bo v treh dneh na območju zapadla tolikšna količina snega, kot je običajna za celo leto. Do petka naj bi tako ponekod zapadlo do dva metra snega. Oblasti so izdale prepoved vožnje, starejše prebivalce pa so pozvale, naj ne čistijo težkega snega. Pri reševanju ljudi sodeluje tudi ameriška vojska.

V vseh ameriških zveznih državah so izmerili izredno nizko temperaturo, ki je po navedbah vremenoslovcev bolj običajna za januar kot za november. Živo srebro se je spustilo pod ničlo celo na Havajih. Kot je dejal meteorolog Ryan Maue, je bilo torkovo jutro najhladnejše novembrsko jutro v ZDA po letu 1976. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo rekordno nizka temperatura v ZDA še nadaljevala.

Marsikje, med drugim v New Hampshiru, se je zaradi poledenelih cest zgodilo več prometnih nesreč, v Michiganu pa so zaradi velikih količin snega odpovedali več poletov. V goratih predelih Severne Karoline so zaradi poledice in močnega vetra zaprte šole.

ZDA zajel prvi polarni val mraza