Annan tokrat ni prizanesljiv do Izraela. Foto: EPA
Annan tokrat ni prizanesljiv do Izraela. Foto: EPA
Kofi Annan s predstavnikoma Unifila
Zračna, morska in kopenska blokada Libanona s strani Izraela se zdi Annanu sramotna. Foto: EPA
Italijanski vojaki odhajajo v Libanon
Italijanska vlada je za mirovno misijo namenila 220 milijonov evrov. Foto: EPA
Libanonski vojaki na jugu države
Libanonski vojaki s pomočjo modrih čelad nadzorujejo razmere tudi na jugu države. Foto: EPA

Po pogovoru z izraelskim obrambnim ministrom je dejal, da je za večino kršitev dvotedenskega premirja odgovorna izraelska stran, hkrati pa jo je pozval, naj konča kopensko in morsko zaporo Libanona. Izrazil je tudi upanje, da jim bo uspelo v zelo kratkem času podvojiti število mirovnih vojakov ZN-a v Libanonu, tako da naj bi jih bilo vsaj 5.000, kar bi dovoljevalo začetek umika izraelskih vojakov.

Pred tem je Annan obiskal tudi območja na jugu Libanona, ki so bila najbolj prizadeta v več kot mesec dni trajajoči vojni. Libanonsko vojsko je pohvalil, ker je okrepila moči tudi na meji s Sirijo, kjer naj bi preprečila tihotapljenje orožja za Hezbolah.

Obiskal je tudi sedež mirovne misije ZN-a (Unifil) na jugu Libanona, s helikopterjem pa je preletel najbolj prizadeta območja. Nato je pot nadaljeval v Izrael, kjer se bo v sredo sešel s premierjem Ehudom Olmertom.

V ponedeljek je generalni sekretar mednarodne organizacije obiskal Bejrut, kjer se je srečal z libanonskim premierjem Fuadom Sinioro in s predsednikom libanonskega parlamenta Nabihom Berijem. Generalni sekretar je od libanonskega kabineta zahteval, naj dva Izraelca, ki so ju zajeli pripadniki Hezbolaha, izročijo Rdečemu križu. Beri je Annanu zatrdil, da je Libanon trdno odločen uresničiti resolucijo ZN-a 1.701, podobno pa pričakujejo od Izraela.V okviru bližnjevzhodne turneje bo Kofi Annan obiskal tudi Sirijo in Iran.

Italijanski vojaki že na poti
Italijanska vlada je sprejela odločitev o napotitvi 2.500 svojih vojakov v Libanon, v okviru tega pa je prvih 1.000 italijanskih mirovnikov že odšlo na pot. Letalonosilka Garibaldi, kjer bo sedež generalštaba italijanske vojske, je že v ponedeljek odplula proti Bližnjemu vzhodu, italijanski obrambni minister Arturo Parisi pa meni, da bo italijanska vojska na prevzem nalog pripravljena v petek.

Odredbo o napotitvi vojakov je že podpisal tudi predsednik države Giorgio Napolitano, parlament pa bo o njej odločal šele prihodnji teden. Čeprav so se sprva vse politične stranke zavzemale za napotitev vojakov v Libanon, bo razprava v parlamentu po vsej verjetnosti polemična, saj stranka Silvia Berlusconija meni, da bi morala Italija na krizno območje poslati največ 1.500 vojakov.

EU: V misiji pomembni tudi muslimani
Predsedujoči političnemu in varnostnemu odboru EU-ja, finski diplomat Teemu Tanner, pa je menil, da bi morale biti mednarodne enote sestavljene iz čim širšega kroga držav, vključno z muslimanskimi. Poudaril je, da sta zelo pomembni ponudbi Malezije in Indonezije.

Libanonska vojska bo odločna
Libanonski premier je v pogovoru za francoski časopis Le Monde dejal, da bo libanonska vojska na jugu države, ki ga bo nadzorovala skupaj z mednarodnimi mirovnimi silami pod okriljem ZN-a, zasegla vse kose Hezbolahovega orožja, ki jih bo našla. Hkrati je poudaril, da libanonska vojska ni Hezbolahov sovražnik.