Kofi Annan si prizadeva za čimprejšnjo namestitev mirovnih sil na krizno območje v Libanonu. Foto: EPA
Kofi Annan si prizadeva za čimprejšnjo namestitev mirovnih sil na krizno območje v Libanonu. Foto: EPA
Francoski vojaki v Libanonu
Prvih 240 francoskih vojakov, predstavnikov mirovne misije Unifil 2, je že prispelo v Libanon. Foto: EPA
Ehud Olmert
Izraelski premier je odgovornost za vojno s Hezbolahom prevzel nase. Foto: EPA

Annan je po pogovorih z libanonskim premierjem Fouadom Sinioro in predsednikom libanonskega parlamenta Nabihom Berijem od libanonskega kabineta zahteval, da dva Izraelca, ki so ju zajeli pripadniki Hezbolaha, predajo Rdečemu križu. Beri je Annanu zatrdil, da je Libanon trdno odločen uresničiti resolucijo ZN-a 1701, isto pa pričakujejo od Izraela.

Poleg Bejruta bo Kofi Annan obiskal tudi jug Libanona, v okviru bližnjevzhodne turneje pa ga pričakujejo še v Izraelu ter na palestinskih ozemljih, v Siriji in Iranu. Medtem je Turčija privolila, da bo v okviru mednarodnih mirovnih sil v Libanon poslal svoje vojake. Tja naj bi jih odšlo od 500 do 1.000. Romunska vlada je sklenila, da v Libanon ne bo poslala svojih vojakov.

Prizadevanja mednarodne skupnosti
Annan si prizadeva za popolno izpolnitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a 1701, ki je 14. avgusta končala 34-dnevno vojno med Izraelom in gibanjem Hezbolah, od Izraela, Libanona in mednarodne skupnosti pa zahteva stvari, ki jih ti še niso izpolnili.

Izrael mora odpreti libanonska letališča in pristanišča, ki jih je zaprl ob začetku vojne, na libanonski meji je treba preprečiti tihotapljenje orožja, od mednarodne skupnosti pa zahtevati vploklic do 15.000 vojakov v mednarodno misijo Unifil 2, ki bo nadzorovala območje. Tudi drugi predstavniki mednarodne skupnosti si prizadevajo za čimprejšnjo napotitev okrepljenih mirovnih sil na jug Libanona. Izraelska zunanja ministirca Cipi Livni je na obisku v Nemčiji, na sedežu ZN-a v New Yorku pa se bodo sešli predstavniki držav, ki so izrazile pripravljenost prispevati vojake mirovni misiji, o napotitvi vojakov na krizno območje pa bo razpravljala tudi italijanska vlada.

Olmert prevzel odgovornost za vojno
Izraelski premier je med obiskom Haife na severu države prevzel odgovornost za odločitev vlade za vojno z libanonskim gibanjem Hezbolah. Kot je dejal v svojem govoru, je bila odločitev v celoti njegova. Priznal, da je bila izraelska vojska med vojno večkrat neuspešna. Hkrati je znova zatrdil, da ostaja njegov cilj izpustitev dveh izraelskih vojakov, ki so ju zajeli pripadniki Hezbolaha, kar je bil vzrok za 34-dnevno vojno. Namesto zahtevane neodvisne preiskave je odredil šibkejšo javno preiskavo, ki jo bo vodil nekdanji vodja izraelske obveščevalne službe Jakov Admoni.

Izrael nadaljuje napade na Gazo
V izraelskem zračnem napadu na Gazo so umrli štirje predstavniki palestinskega gibanja Hamas. Trije so umrli med spopadi, četrti pa je kasneje podlegel poškodbam. Še dva pripadnika Hamasa sta umrla v drugih spopadih.