Pahorjeva vlada naj bi storila več za dobre odnose s Hrvaško, so ugotovili ameriški diplomati. Foto: EPA
Pahorjeva vlada naj bi storila več za dobre odnose s Hrvaško, so ugotovili ameriški diplomati. Foto: EPA
Hrvaška popuščala

O tem, za kakšno popuščanje naj bi šlo, depeša ne govori. Tudi druge depeše WikiLeaksa naj glede odnosov s Hrvaško ne bi prinašale večjih presenečenj, je za STA dejal govorec MZZ-ja Milan Balažic.

Depeša, ki govori o precejšnjem popuščanju Hrvaške, je prišla z ameriškega veleposlaništva v Zagrebu 30. novembra lani, poslal pa jo je veleposlanik na Hrvaškem James Foley. Slovenija je omenjena le v prvem stavku povzetka, sicer pa depeša govori predvsem o približevanju Hrvaške EU-ju in njenem izpolnjevanju obveznosti do haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.
Na objavo konkretnejših poročil ameriških diplomatov o sklepanju arbitražnega sporazuma Slovenija tako še vedno čaka. Kot pravi Balažic, pa kakšnih posebnih novosti, ki še niso znane slovenski javnosti, ne gre pričakovati. Kot je pojasnil, so se z ameriško stranjo o vsebini depeš, ki zadevajo Slovenijo, pogovorili "na načelni ravni", ameriški diplomati pa so zagotovili, da kakšnih bistvenih presenečenj ne bo.
Več hvale Pahorju kot Janši
O vsebini posameznih depeš se sicer niso pogovarjali, je pa že znano, da se jih velika večina nanaša na obdobje vlade Janeza Janše, je še povedal Balažic. V teh depešah - predvsem tistih, ki govorijo o odnosih s Hrvaško - naj bi bili ameriški diplomati do tedanje slovenske vlade precej kritični, ker se, kot je povedal Balažic, ni pretirano ukvarjala s pogajanji s Hrvaško, medtem ko naj bi bili v depešah, ki se nanašajo na vlado Boruta Pahorja, pozitivnejši, ker je s pogajanji sklenila arbitražni sporazum in rešila vprašanje meje s sosednjo državo.
Po današnjih navedbah časnika Večer je sicer na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani v obdobju Janševe vlade nastalo 608 izmed skupno 836 depeš, ki jih ima WikiLeaks. 192 jih je bilo napisanih v času Pahorjeve vlade. Prva depeša nosi datum 13. januar 2004, zadnja pa 25. februar 2010.

Največ, 309, jih govori o slovenskih vladi, 190 o gospodarskih razmerah, 153 o EU-ju in 118 o slovensko-ameriških vojaških dogovorih. O slovensko-hrvaških odnosih govori 48 depeš, še navaja Večer. Nobena izmed zadnjih depeš pa še ni prišla v javnost.

Hrvaška popuščala