Demokrati so predstavili svoj načrt, a neuskaljenosti je še preveč. Foto: Reuters
Demokrati so predstavili svoj načrt, a neuskaljenosti je še preveč. Foto: Reuters
Kalifornijsko pokopališče padlih v vojni Lafayette
Američanom je dovolj vsakodnevnih poročil o padlih v Iraku. Foto: AFP

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v četrtek sporočila, da so demokrati določili 1. september 2008 kot zadnji rok za "prerazporeditev" ameriških bojnih enot iz Iraka.

Senatorji s svojim predlogom
A demokratska stranka tudi sama (ponovno) ni enotna - demokrati v senatu so namreč objavili svoj rok za umik bojnih enot - to naj bi bil 31. marec 2008, po potrebi pa bi čete lahko ostale dlje.

Ta "potreba" bi bilo lahko na primer urjenje Iračanov ali zaščita lastnega osebja. Senatni predlog je milejši od predloga predstavniškega doma, ker ima republikanska manjšina v senatu več moči za blokado zakonov, ki ji niso všeč.

(Ponovno) kriza demokratov
A kakor koli že, oba predloga ponovno odražata večno krizo med demokrati, ki so se kot kaže glede iraškega vprašanja znašli v slepi ulici. Njihova leva volilna baza zahteva odločne ukrepe in takojšen konec vojne v Iraku, del kongresnih demokratov, ki prihaja iz mešanih volilnih okrožij, pa temu zaradi lastnega opurtunizma ni naklonjen.

Vse, kar so demokrati doslej storili proti Bushevi politiki, se je izkazalo za jalovo. Z datumom umika vodstvo stranke doslej ni upalo tvegati iz strahu pred razdorom v lastnih vrstah, a pritisk baze po akciji je bil premočan, da bi lahko še sedeli križem rok. Ameriška javnost sicer večinsko nasprotuje predsedniku, podpirajo pa tudi umik čet iz Iraka, a demokratska stranka, znana po svoji omahljivosti, tega kot kaže ne zna izkoristiti.

K. S.