Požar v priljubljenem nakupovalnem središču so že pogasili. Foto: Reuters
Požar v priljubljenem nakupovalnem središču so že pogasili. Foto: Reuters

"V požaru je umrlo 19 ljudi, med njimi 13 otrok - sedem deklic in šest dečkov," je sporočilo katarsko notranje ministrstvo. Umrli so še štirje učitelji in dva pripadnika civilne zaščite. Štirje mrtvi otroci so bili Španci, so povedali diplomatski viri v Madridu. Ranjenih je bilo 17 ljudi, med njimi štirje otroci.

Katarski notranji minister Abdulah bin Naser Al Tani je pojasnil, da so otroci ostali ujeti v otroškem vrtcu v zgornjem nadstropju trgovskega centra, potem ko so se zaradi požara zrušile stopnice. Arabska televizijska mreža Al Džazira je poročala, da so se morali gasilci do otrok, ujetih v ognjenem obroču, prebiti skozi streho.

Alarm in škropilci nista delovala
Po navedbah prič se je iz trgovskega centra Villagio okoli poldneva po krajevnem času vil gost črn dim. Center so evakuirali, reševalna in policijska vozila pa so blokirala vhod. Katarsko notranje ministrstvo je pozneje sporočilo, da so ogenj že pogasili. Vzrok požara še ni znan, preiskava pa že poteka.

"Zdi se, da ni bilo nobenih alarmov zaradi požara ali pa škropilnih naprav v nakupovalnem središču," je povedal sorodnik dveletnega otroka, ki je umrl v požaru.

V Katarju, z nafto in zemeljskimi plini bogati arabski državi v Zalivu, ki ima enega najvišjih življenjskih standardov na svetu, živijo številni tujci.

Trgovski center Villagio so odprli leta 2006 in je med najbolj priljubljenimi točkami v Dohi. Med drugim obsega tudi drsališče in ponuja vožnje z gondolami, podobnimi beneškim.