Jacques Chirac je v svojem nagovoru narodu objavil povečanje števila francoskih vojakov, ki naj bi sodelovali v misiji Unifil. Foto: EPA
Jacques Chirac je v svojem nagovoru narodu objavil povečanje števila francoskih vojakov, ki naj bi sodelovali v misiji Unifil. Foto: EPA
Francoski pripadniki modrih čelad
Francoskim vojakom, ki so že v Libanonu, se bo pridružilo 1.600 novih. Foto: EPA
Bašar Asad
Sirski predsednik je prepričan, da bi namestitev enot na mejo ustvarila nove napetosti med državama. Foto: EPA

Nobena država na svetu ne bi dopuščala nastanitve tujih vojaških čet na svoja mejna območja, če ni v vojni z drugo državo.

Sirski predsednik Bašar Asad

Skupno število vseh francoskih vojakov v Libanonu bo tako 2.000, Chirac pa je dejal, da je Francija, če si ZN tako želi, pripravljena znova prevzeti vodenje misije pod vodstvom mednarodne organizacije. Predsednik je pozval tudi ostale evropske države in stalne članice Varnostnega sveta, naj prispevajo svoje vojake misiji, da bi okrepile zaenkrat zelo šibko premirje.

Francija je sprva v Libanon nameravala poslati le 200 dodatnih vojakov, kar je bilo za ZN veliko razočaranje. Po zagotovilih ZN-a, da se bodo vojaki lahko branili, če bodo napadeni, in da bodo lahko uporabili silo za zaščito civilistov, pa si je Francija premislila.

Zahvala Italije
Na francosko ponudbo se je že odzval Romano Prodi, ki se je Franciji zahvalil za povečan francoski kontingent. Poudaril pa je, da se bodo Združeni narodi v petek odločili, kdo bo vodil okrepljeno mednarodno misijo, ki trenutno šteje 2.000 vojakov, ki jih za zdaj vodi Francija.

Italija je do zdaj ponudila do 3.000 vojakov, izrazila pa je tudi svojo pripravljenost voditi mirovno misijo. Mednarodna skupnost se še vedno dogovarja o številu vojakov, ki jih bodo prispevale države. Združeni narodi so za zdaj še razočarani nad mlačnim odzivom Evropske unije, saj ZN načrtuje, da bi v misiji sodelovalo približno 15.000 vojakov, kjer bi bila vsaj polovica Evropejcev.

O številčni udeležbi in drugih podrobnostih misije bodo v petek podrobneje razpravljali zunanji ministri držav članic Evropske unije, takrat pa v Evropo prihaja tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, ki se bo udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov Unije.

Livnijeva poziva mednarodno skupnost
Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni, ki je na obisku v Italiji, in njen italijanski kolega sta na tiskovni konferenci po srečanju mednarodno skupnost pozvala, naj hitro pošlje mednarodne sile v Libanon. Dejala sta, da je treba čim prej uresničiti resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, zagotoviti mir na območju in preprečiti morebitne nove napade uporniških skupin. Massimo D'Alema je pozval države, naj ne zamudijo priložnosti, da bi miru omogočile prevlado.

Grožnje Sirije
Sirija je zagrozila, da bo zaprla svojo mejo z Libanonom, če bodo vzdolž nje nastanili pripadnike mirovnih sil ZN-a. To je po srečanju s sirskim kolegom sporočil finski zunanji minister Erkki Toumioja.

Že predtem je sirski predsednik Bašar Asad dejal, da je nastanitev mirovnih sil na mejo z Libanonom za Sirijo sovražno dejanje in da to pomeni ustvarjanje novih napetosti med državama. Izrael sicer obtožuje Sirijo, da je Hezbolahu dostavljala orožje, s katerim je ta napadal sever Izraela.

Nobena država na svetu ne bi dopuščala nastanitve tujih vojaških čet na svoja mejna območja, če ni v vojni z drugo državo.

Sirski predsednik Bašar Asad