Hunter Biden. Foto: Reuters
Hunter Biden. Foto: Reuters

53-letnega Bidna obtožnica bremeni, da med letoma 2016 in 2019 ni plačeval zveznih davkov v skupni vrednosti 1,4 milijona dolarjev (1,3 milijona evrov), denar pa naj bi porabil za razkošno življenje, polno alkohola, mamil in žensk.

Gre za davek od poslov v Ukrajini, Romuniji in na Kitajskem, s katerimi naj bi zaslužil več kot sedem milijonov dolarjev.

Hunter Biden ostaja na prostosti, vendar pod sodnim nadzorom. Zlasti ne sme posedovati orožja, piti alkohola ali jemati mamil.

Pred sodiščem naj bi spet nastopil 27. marca, zvezni sodnik Mark Scarsi pa je kot datum začetka sojenja določil 20. junij. Če bodo odločili, da je Biden kriv, mu grozi do 17 let zapora.

Hunter Biden je bil septembra lani že obtožen kršenja zakonov o orožju. Zvezna obtožnica v državi Delaware ga bremeni, da je oktobra leta 2018 pri nakupu pištole lagal, ko je na obrazcu pred nakupom zanikal, da bi bil odvisen od mamil. Tudi v tem primeru se je izrekel za nedolžnega.

Obtožnici sta plod večletne zvezne preiskave utaje davkov in sumljivih poslov v tujini, ki bi se lani poleti lahko končal, potem ko je Hunter Biden dosegel dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, po katerem bi se izognil zaporu. Dogovor je padel v vodo, ko so zvezni tožilci priznali, da se preiskave s tem ne bodo prenehale.