V Iraku je nastanjenih okoli 140.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
V Iraku je nastanjenih okoli 140.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Ameriški helikopter vrste blackhawk med pristajanjem v Bagdadu
Ameriška vojska ugotavlja, da uporniki zelo natančno spremljajo taktiko, ki jo helikopterji uporabljajo med letom. Foto: Reuters
Ameriški kongres o Iraku

Novo strategijo je napovedal ameriški predsednik George Bush, ki bo v Irak poslal 21.500 dodatnih vojakov, od katerih jih bo večina nastanjenih v Bagdadu. Ameriški vojaki bodo akcije proti upornikom izvajali skupaj z iraškimi vojaki, med glavnimi nalogami pa bo tudi razorožitev šiitske milice Mehdijeva vojska, ki jo vodi mladi protiameriški klerik Moktada Al Sadr.

Al Sadr ni pobegnil v Iran
Američani so namignili, da imajo trdne dokaze, da se je Al Sadr pred ofenzivo že pred enim mesecem umaknil v sosednji Iran, a so njegovi pomočniki to že zanikali. Po njihovih navedbah naj bi se skrival v šiitskem svetem mestu Nadžaf, vendar je omejil javno nastopanje zaradi varnostnih razlogov.

ZDA so Mehdijevo vojsko označili za največjo grožnjo stabilnosti Iraka in od iraškega premierja Nurija Al Malikija zahtevale, da jo razoroži, kar pa ta še ni storil, saj se zanaša na politično podporo njegovega gibanja.

Helikopterje klati napredno orožje
Ameriški transportni helikopter, ki je pred tednom dni strmoglavil v Iraku, je zadelo zelo napredno orožje, priznava ameriška vojska.

Helikopter vrste CH-46 sea knight je bil že sedmi helikopter, ki je strmoglavil v Iraku med 20. januarjem in 7. februarjem, ob tem pa je umrlo 28 ljudi.

Američani so do zdaj zatrjevali, da so na helikopterje uporniki streljali le z mitraljezi, a se je na spletu pojavil posnetek sestrelitve enega izmed helikopterjev z raketo.

Predstavniki vojske nočejo špekulirati, od kod upornikom napredno orožje, čeprav so pred dnevi predstavili dokaze, da veliko orožja upornikov izvira iz Irana.

C. R.

Ameriški kongres o Iraku