Annan je prepričan, da bi odprava zapore pomagala Libanonu, da bi si opomogel po več kot 30 dneh izraelskih napadov. Foto: EPA
Annan je prepričan, da bi odprava zapore pomagala Libanonu, da bi si opomogel po več kot 30 dneh izraelskih napadov. Foto: EPA
Kofi Annan in žena ugrabljenega izraelskega vojaka.
Annan bo od ugrabiteljev zahteval, naj dokažejo, da so zajeti izraelski vojaki res živi. Foto: EPA
Benita Ferrero Waldner
Waldnerjeva je dejala, da EU trdno stoji ob strani libanonski vladi pri obnovi države. Foto: EPA

Annan je dejal, da bo že v prihodnjih dneh število mirovnih enot ZN-a na jugu Libanona podvojeno, zato pričakuje, da se bodo v tem času z območja umaknili Izraelci. Dodal je, da bi imela odprava zapore poleg gospodarskega učinka tudi odločujoč pomen za krepitev moči demokratične libanonske vlade.

ZN ima v Libanonu trenutno 2.500 vojakov, mirovna resolucija pa jih predvideva šestkrat več. Do zdaj je svoje vojake obljubilo 13 držav, vodili pa naj bi jih italijanski vojaki.

Poziv za izpustitev talcev
Generalni sekretar mednarodne organizacije se je zavzel tudi za brezpogojno izpustitev izraelskih vojakov. V torek se je celo srečal z njihovimi sorodniki in jim obljubil, da bo storil vse za njihovo izpustitev.

Po obisku Izraela bo Annan na turneji po Bližnjem vzhodu odšel še v Sirijo in Iran, državi, ki naj bi tesno podpirali šiitsko libanonsko gibanje Hezbolah.

EU pomaga pri obnovi Libanona
Evropska unija bo za obnovo razrušenega Libanona namenila 42 milijonov evrov, največ za ponoven razvoj gospodarstva. Kot je povedala komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner, bodo denar namenili tudi za tehnično podporo vladi pri obnovi infrastrukture in izboljšanje varnosti. Deset milijonov bo libanonska vlada razporedila po svoji presoji.

Za uspešno obnovo so potrebne tudi politične in gospodarske reforme, je dejala Waldnerjeva in dodala, da bo Unija pri tem pomagala po najboljših močeh. Unija je do zdaj Libanonu skupaj namenila 100 milijonov evrov, polovico za humanitarno pomoč.

Domačine čaka dolgotrajna obnova
Libanonski premier Fuad Siniora pa je napovedal, da bo libanonska vlada vsaki družini, ki je v vojni ostala brez hiše, izplačala 40.000 dolarjev odškodnine. Ponudba pa ne velja za jug Bejruta, kjer je škoda največja. Tam je Hezbolah družinam že začel razdeljevati po 12.000 dolarjev pomoči družinam.

Medtem pa se nasilje na Bližnjem vzhodu nadaljuje. Izraelski vojaki so v Gazi ustrelili tri oborožene Palestince.