Več sto rezervistov se je na Pereca obrnilo z odprtim pismom. Foto: EPA
Več sto rezervistov se je na Pereca obrnilo z odprtim pismom. Foto: EPA
Porušena libanonska vas ob meji z Izraelom
Donatorska konferenca za Libanon bo konec avgusta. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik bo skupaj s kongresom oblikoval tudi sklad za pomoč Izraelu pri popravi škode, povzročene s Hezbolahovimi raketami. Foto: Reuters

Po mnenju vojakov je bil Izrael zaradi nesposobnosti poveljstva oropan zmage nad libanonskim gibanjem. Organizirali so tudi protestni shod v Jeruzalemu, na katerem so zahtevali odstop vodilnih politikov in vojaških poveljnikov. Premier Ehud Olmert se spoprijema tudi s pritiski o ustanovitvi države komisije, ki bi preučila poteze vlade in vojske med ofenzivo.

Incident ob meji
Izraelska vojska pa je sporočila, da naj bi na meji z Libanonom ubila tri pripadnike Hezbolaha. Ti naj bi se v slogu napadalcev približevali nadzorni točki izraelske vojske, ki je streljala nanje in jih ubila. Televizija Al Arabija je poročala, da naj bi bili v incidentu ranjeni tudi štirje izraelski vojaki, vendar izraelska vojska to zanika in trdi, da streljanja ni bilo. Hezbolah pa zanika, da naj bi bili ubiti njegovi pripadniki.

Mirovne sile pod vodstvom Italije
Že prej je Italija sporočila, da bo prevzela nadzor nad 15.000 vojaki mednarodnih sil, če jih bodo za to pooblastili Združeni narodi. Italijanski premier Romano Prodi je o tem obvestil tudi generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana.

Italijansko vodenje misije so sicer pozdravili tako v Libanonu kot tudi v Izraelu, strinjale pa naj bi se tudi ZDA. Rim zdaj pričakuje sredin izredni vrh EU-ja.

Olmert se je v nedeljo pri italijanskem kolegu Romanu Prodiju zavzel tudi za to, da bi italijanski vojaki nadzorovali mejne prehode med Libanonom in Sirijo, s čimer bi preprečili vnos orožja v državo. Italijanski obrambni minister Parisi je dejal, da je Italija sposobna prevzeti poveljstvo v Libanonu, za kar bi potrebovala najmanj 3.000 vojakov.

Bush poziva k pomoči Libanonu
Ameriški predsednik George Bush je dejal, da Libanon potrebuje takojšnjo mednarodno pomoč, da bi ohranil mir v državi. Napovedal je, da bodo ZDA Libanonu ponudile za 230 milijonov dolarjev pomoči, v katero naj bi bilo vštetih tudi 25.000 ton pšenice. Pozval je tudi k čimprejšnji namestitvi mednarodnih mirovnih enot na izraelsko-libanonsko mejo.

Libanonska vlada je ocenila, da je izraelsko vojaško posredovanje proti gibanju Hezbolah povzročilo za 3,6 milijarde dolarjev škode v državi. V Stockholmu naj bi tako 31. avgusta pripravili tudi donatorsko konferenco.