Foto:
Foto:

Roh je v govoru v parlamentu dejal, da je izgubil zaupanje, da bi lahko še naprej opravljal svojo službo. Njegova odločitev je še zaostrila politično krizo v državi.

Kot datum za referendum je omenil sredino decembra. Roh je v soboto že zavrnil odstop južnokorejskega premiera Goha Kuna in njegove vlade. 18 članov vlade naj bi se odločilo ponuditi odstop, saj se "čutijo odgovorni za položaj, ki je predsednika države pripeljal do odločitve za referendum o zaupnici". Roh je odstop vlade zavrnil s pojasnilom, da bo sam odstopil, če mu narod ne zaupa.

Glavna južnokorejska opozicijska stranka, Velika narodna stranka, je danes Rohov predlog za referendum že označila kot politično kockanje in politično zaroto pred parlamentarnimi volitvami.

Sprva na videz reformistični 57-letni Roh, ki je postal predsednik lani decembra, je obljubil konec političnih škandalov, kmalu pa se je tudi sam znašel sredi škandala s financiranjem predvolilne kampanje, v katerega je vpleten tudi nekdanji Rohov sekretar in njegov dolgoletni zaupnik.

Raziskave kažejo, da bi na referendumu verjetno zmagal, saj ga podpira 44 odstotkov Južnokorejcev, medtem ko 38 odstotkov ne zaupa vanj.