Ladjedelnica Uljanik v Pulju. Foto: Reuters
Ladjedelnica Uljanik v Pulju. Foto: Reuters

Policija je lani med preiskavo domnevnih goljufij aretirala 12 ljudi, osumljenih malverzacij pri prestrukturiranju puljske ladjedelnice Uljanik. Puljska ladjedelnica Uljanik in reška ladjedelnica 3. maj sta bili del skupine Uljanik.

Ovadili so enajst odgovornih oseb iz podjetij, ki so poslovala v okviru skupine, in iz podjetja Hrvatska brodogradnjaJadranbrod, ki je koordiniralo poslovanje hrvaških ladjedelnic na mednarodnih trgih.

Gre za 26 kaznivih dejanj zlorabe zaupanja pri gospodarskem poslovanju, prevare in nenamenske uporabe državnih subvencij, pa tudi za dejanja zlorabe položaja in pooblastil. Na ta način naj bi si osumljenci zagotovili nezakonito premoženjsko korist.

Reška ladjedelnica in država oškodovani za 200 milijonov evrov

Policija meni, da so med letoma 2010 in 2017 na različne načine oškodovali 3. maj za več ko 900 milijonov kun (okoli 120 milijonov evrov), državo, ki je podpirala prestrukturiranje reške ladjedelnice, pa za več kot 100 milijonov kun (okoli 13 milijonov evrov). Državo so dodatno oškodovali za milijonske zneske, ker so lažno predstavljali prispevek skupine Uljanik pri prestrukturiranju ladjedelnice 3. maj. Škodo naj bi storili tudi z lažnimi obračuni stroškov za pogodbena dela v ladjedelnici.

Na Hrvaškem so marca letos že vložili prvo obtožnico proti nekdanjemu članu uprave Uljanika Marinku Brgiću in še enajstim nekdanjim odgovornim osebam v ladjedelnicah Uljanik in 3. maj zaradi zlorabe zaupanja pri gospodarskem poslovanju, kot tudi zaradi prevar s subvencijami pri mednarodnem poslovanju skupine. Šlo naj bi za različne malverzacije pri pogodbah za izdelavo ladij. Več obtožencev se je pritožilo na dele obtožnice, tako da bo o utemeljenosti obtožnice moralo odločiti hrvaško vrhovno sodišče.

Vodstvo hrvaške policije sicer ni objavilo imen kazensko ovadenih oseb, a je po letnicah njihovega rojstva in omembi njihovih položajev v obeh ladjedelnicah je mogoče sklepati, da gre večinoma za iste ljudi, proti katerimi so že vložene obtožnice za malverzacije v poslovanju skupine Uljanik.

Agrokor: Zagrebško sodišče potrdilo sedem obtožnic v aferi menice

Sodišče na drugi stopnji je potrdili sedem od 13 obtožnic v aferi menice. Foto: EPA
Sodišče na drugi stopnji je potrdili sedem od 13 obtožnic v aferi menice. Foto: EPA

Zagrebško tožilstvo je medtem objavilo, da je zagrebško sodišče za kazenske zadeve potrdilo sedem od 13 obtožnic, ki so bile vložene zaradi prikritega financiranja nekdanjega koncerna Agrokor. Gre za afero menice, v kateri je tožilstvo obtožnice vložilo proti 29 osebam v podjetjih, ki so kot dobavitelji prek menic poslovali z Agrokorjem.

Tožilstvo je pojasnilo, da je sodišče na prvi stopnji pred časom zavrnilo vseh 13 obtožnic s pojasnitvijo, da navedbe v nobeni izmed obtožnic ne kažejo na kazniva dejanja. Potem ko se je tožilstvo pritožilo, je sodišče na drugi stopnji obtožnice potrdilo v sedmih primerih. V preostalih šestih pa še ni odločitve na drugi stopnji, so danes objavili na spletni strani tožilstva.

Zagrebško tožilstvo je konec avgusta lani vložilo 13 obtožnic proti 29 hrvaškim državljanom zaradi očitkov o ponarejanju uradnih in poslovnih dokumentov pri poslovanju z Agrokorjem. Tožilstvo je obtožence obtožilo, da so od januarja 2010 do marca 2017 kot odgovorne osebe v svojih podjetjih podpisovali menice, ki so jih izdajala podjetja iz sistema Agrokor, čeprav so vedeli, da so te neresnično prikazovale vrednost prodanega blaga in storitev.

To so bile prve obtožnice, ki so jih vložili zaradi suma kaznivih dejanj v družbi Agrokor, na katere pogorišču je po finančnem prestrukturiranju nastala skupina Fortenova.

Spornih menic naj bi bilo za pol milijarde evrov

S pooblaščenimi osebami določenih finančnih institucij so nato obtoženci po navedbah tožilstva podpisovali pogodbe o faktoringu zaradi prodaje menic. V pogodbah so neresnično navedli, da imajo terjatve do koncerna ter da obstajajo računi za prodano blago in storitve. Na podlagi tovrstnih pogodb so faktornig družbe menice odkupile. Denar od prodaje menic naj bi vrnili v Agrokor in na ta način nezakonito financirali koncern.

Podpisali naj bi 3070 menic z neresničnimi navedbami. Hrvaški mediji so takrat poročali, da je bilo spornih menic za 3,5 milijarde kun (okoli 470 milijonov evrov). Med obtoženci v aferi menice ni nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave Agrokorja Ivice Todorića, temveč gre za odgovorne osebe v družbah, med katerimi sta tudi Franck in Kraš.

Todorić v prvi obtožnici oproščen

Todorića in še tri osebe so oktobra letos nepravnomočno oprostili obtožb, da so Agrokor oškodovali za 1,25 milijona evrov. Šlo je za prvo potrjeno obtožnico proti dolga leta najbogatejšemu Hrvatu. Proti Todoriću in še 14 osebam so septembra vložili še drugo, veliko bolj obsežno obtožnico zaradi gospodarskega kriminala. Tožilstvo trdi, da si je Todorić v sodelovanju s sinovoma ter 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne na zasebne račune nezakonito nakazal najmanj 130 milijonov evrov.