Je to obraz, ki lahko konča kanclersko kariero Angele Merkel? Foto: EPA
Je to obraz, ki lahko konča kanclersko kariero Angele Merkel? Foto: EPA

Novico je prvi sporočil časopis Bild. Predsednik socialnih demokratov (SDP) Sigmar Gabriel naj bi ime kandidata zamorebitnega novega kanclerja potrdil v ponedeljek, a ker je to že ušlo v javnost, so kasneje tudi sami potrdili, da je 65-letni Steinbrück njihov adut.

Steinbrück je kot glavno ime socialnih demokratov, ki si želijo prekiniti prevlado Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel, dobil prednost pred nekdanjim zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ki se je umaknil iz tekme.

Merklovi še tretji mandat?
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da krščanski demokrati vodijo po priljubljenosti pred socialdemokrati, in Merklovi napovedujejo še tretji mandat na čelu vlade najmočnejšega evropskega gospodarstva.

Steinbrück je bil finančni minister v prvi vladi Merklove v letih od 2005 do 2009, ko je Nemčiji vladala velika koalicija med CDU in SPD.

Merklova se je sicer nedavno zavzela za nadaljnji obstoj sedanje koalicije med CDU in liberalci (FDP). Obenem pa ni povsem izključila tudi možnosti velike koalicije, čeprav je dejala, da vsekakor ne namerava delati na tem.