Charles Michel je Odeso obiskal v znak solidarnosti EU-ja z ukrajinskim narodom. Foto: Reuters
Charles Michel je Odeso obiskal v znak solidarnosti EU-ja z ukrajinskim narodom. Foto: Reuters

Raketni napad se je zgodil v času, ko se je Michel na pogovorih srečal s premierjem Šmigaljem. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, "medtem ko so rakete znova udarile v območje Odese", so pojasnili viri pri EU-ju.

Pogovori s Šmigaljem, na katerih je prek videopovezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so se osredotočili na to, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri spopadanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi zaradi ruske invazije. Tema pogovorov je bil tudi načrtovani solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine, so še navedli.

Michel je na Twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s Šmigaljem. "Prišel sem praznovat dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo," je zapisal. "In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo," je še dodal.

Michel je obiskal tudi pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žitaric. Srečal se je tudi z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

Voditelja sta zavetje pred raketami našla v zaklonišču. Foto: Reuters
Voditelja sta zavetje pred raketami našla v zaklonišču. Foto: Reuters

Okrepljeni ruski napadi

Ruska vojska je na dan zmage še okrepila napade na ukrajinsko ozemlje. Po trditvah Kijeva na vzhodu države potekajo srditi boji, pristaniško mesto Odesa so zadeli štirje izstrelki. Ruski pogajalci medtem trdijo, da se mirovni pogovori nadaljujejo.

Dopoldne so s polotoka Krim, ki je pod ruskim nadzorom, na Odeso prileteli štirje izstrelki. Podrobnosti še niso znane. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je dejala, da ruske enote ne skušajo več ozemeljsko napredovati na vzhodu države, kjer so razmere "težke", ampak so okrepili napade na Harkov, od koder se sliši obstreljevanje.

Vojak skrbi za dojenčka, rešenega iz jeklarne Azovstal. Foto: Reuters
Vojak skrbi za dojenčka, rešenega iz jeklarne Azovstal. Foto: Reuters

60 žrtev napada na šolo

V soboto je ruska vojska napadla šolo blizu Luganska, ki so jo civilisti uporabljali kot zatočišče. Po navedbah ukrajinskih oblasti je napad zahteval 60 smrtnih žrtev – to število je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V zaklonišču se je skrivalo 90 ljudi. Moskva obtožb o napadu še ni komentirala.

Borci vztrajajo v jeklarni

Ruske sile so napadle tudi bolnišnice in zdravstvene domove – Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila že 200 takšnih napadov. Najhujši napadi so še vedno v Mariupolju. Mesto je pod ruskim nadzorom, v ukrajinskih rokah je še območje velike jeklarne Azovstal, kjer se še vedno skrivajo ukrajinski borci. "Proti ruskim okupatorjem se bomo borili, dokler bomo živi," je dejal namestnik poveljnika skupine Azov bataljon, Svjatoslav Palamar, ki se skriva v Azovstalu. V 24 urah so iz Mariupolja v Zaporožje evakuirali 408 ljudi, med njimi 65 otrok.

Sorodna novica Putin na paradi ob dnevu zmage: "Zahod se je pripravljal, da napade naše ozemlje"

V Lugansku in Donecku prav tako še potekajo boji. Kijev pričakuje nove raketne napade, zato je domačine pozval, naj se ob sirenah umaknejo v zaklonišča.

Zelenski je dejal, da bo Ukrajina v boju z Rusijo zmagala in da se ne bo odpovedala svojemu ozemlju. "Noben napadalec ne more vladati našim svobodnim ljudem. Slej kot prej bomo zmagali," je dejal. Ob tem je opozoril, da je bilo od začetka vojne v Ukrajini prizadetih tudi skoraj 200 objektov kulturne dediščine. "Do 7. maja je ruska vojska uničila ali poškodovala že skoraj 200 objektov kulturne dediščine," je dejal v sobotnem večernem videonagovoru. Med njimi je tudi muzej ukrajinskega pesnika in filozofa Grigorija Skovorode v regiji Harkov, ki ga je noč pred njegovim nagovorom zadela raketa, je povedal Zelenski. "Žal se zlo po navadi vrača, ko ljudje ne spoštujejo pravic drugih ljudi, ne upoštevajo zakonov in uničujejo kulturo," je še povedal Zelenski. "Prav to se je zgodilo ruski državi. Zato se moramo zdaj vsi braniti. Braniti svoje ljudi, mesta in celo muzeje, ki postajajo tarče ruskih raketnih napadov."

Ruska agencija Interfax pa navaja besede glavnega ruskega pogajalca Vladimirja Medinskega, ki je zatrdil, da se mirovni pogovori z ukrajinsko stranjo niso ustavili, ampak da še potekajo, a na daljavo. Zelenski pa vztraja, da je predpogoj Kijeva za nadaljevanje pogajanj vrnitev na stanje s 23. februarja, torej na dan pred začetkom ruske invazije.

Uničen hotelski kompleks v Odesi. Foto: Reuters
Uničen hotelski kompleks v Odesi. Foto: Reuters

Napad na Ukrajino po navedbah Wallacea spominja na nacistična grozodejstva

Britanski obrambni minister Ben Wallace je ob dnevu zmage nad fašizmom rusko invazijo v Ukrajini primerjal z nacističnimi grozodejstvi in hkrati obsodil "absurdnost" ruskega vojaškega vrhovnega poveljstva na paradi v Moskvi, ki jo je zaznamoval govor predsednika Vladimirja Putina. "Z invazijo v Ukrajini Putin, njegov ožji krog in njegovi generali zdaj zrcalijo fašizem in tiranijo izpred 70 let ter ponavljajo napake totalitarnih režimov prejšnjega stoletja," je dejal in dodal, da bi morala tudi njihova usoda biti enaka. "Ruskih žrtev iz preteklosti ne smemo pozabiti, vendar tudi ne lekcij o tem, kaj čaka storilce takšne neizprosne brutalnosti," je opozoril.

Hkrati je ruskega predsednika obtožil zavajanja in laganja, ko je ta namigoval, da je Nato pripravljal napad na Rusijo. "Mislim, da Putin verjame v tisto, v kar hoče verjeti, in se v njem rahlo izraža obup," je dejal in znova pozval, naj se Putinu in njegovim generalom sodi na mednarodnem sodišču za vojne zločine, podobno kot nacističnemu vodstvu po drugi svetovni vojni.