Niebel je preprogo, zaradi katere se je znašel v težavah, kupil me duradnim obiskom v Afganistanu. Foto: EPA
Niebel je preprogo, zaradi katere se je znašel v težavah, kupil me duradnim obiskom v Afganistanu. Foto: EPA

Predstavnik zveznega ministra za razvoj Dirka Niebla je sporočil, da bo minister plačal carino za preprogo. Niebel je devet kvadratnih metrov veliko preprogo kupil marca med službenim obiskom v Kabulu za okoli 1.400 evrov. Minister in njegovi sodelavci so v Kabul pripotovali z redno letalsko linijo, zato Niebel 30-kilogramskega "spominka" ni mogel odnesti s seboj domov, ampak ga je pustil na nemškem veleposlaništvu v afganistanski prestolnici.

Preprogo so v Berlin prepeljali z letalom nemške zvezne obveščevalne agencije (BND). Ker je šlo pri tem za "osebno uslugo" vodje BND-ja Gerharda Schindlerja, Nieblu za prevoz ni bilo treba plačati, izognil pa se je tudi plačilu okoli 200 evrov carine.

Ministrstvo kot samopostrežna trgovina
Opozicijski socialni demokrati (SPD) od ministra, člana liberalnih Svobodnih demokratov (FDP), vladnih partnerjev krščanskih demokratov kanclerke Angele Merkel, zahtevajo pojasnila. Poslanec socialnih demokratov Thomas Oppermann je dejal, da Niebel svoje ministrstvo obravnava kot "samopostrežno trgovino zase in za svojo stranko", in od njega zahteval, da pojasni, "kako bo popravil nastalo škodo". "FDP ima tradicijo neplačevanja davkov," je Oppermann povedal za Spiegel.

Minister se je znašel pod plazom kritik tudi, ker je na letališče po preprogo poslal svojega uradnega voznika, hkrati pa mu opozicija očita, da je s svojimi dejanji ogrozil nemška prizadevanja za podpiranje dobrega vladanja v državah, kot je Afganistan.

Ministru žal, da ni plačal carine
Niebel je v pogovoru za nemški tednik Focus povedal, da mu je žal, ker ni plačal carine za preprogo. "Očitam si, da za zadevo nisem osebno poskrbel," je dejal in izrazil upanje, da se bo zadeva, potem ko je po razkritju dogajanja le sprožil postopke za plačilo carine, razrešila. Tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert je na redni novinarski konferenci v petek poudaril, da bi bilo "bolj zaželeno in pravilneje, če bi preprogo uvozili na drugačen način".

Nemci nimajo veliko razumevanja za predstavnike države, ki ne plačujejo stroškov za osebno porabo. Soprog Merklove tako na počitnice s kanclerko raje potuje z navadnimi letalskimi linijami, kot pa da plača več, če bi ženo lahko spremljal na uradnih vladnih poletih.