Vojaki Afriške unije so slabo oboroženi in krize v Darfurju ne morejo rešiti. Foto: EPA
Vojaki Afriške unije so slabo oboroženi in krize v Darfurju ne morejo rešiti. Foto: EPA
Afriška unija
Vojaki Afriške unije gasijo krizo v Darfurju. Foto: EPA

Zunanji minister Etiopije Sejum Mesfin je dejal, da je Mirovni in varnostni svet Afriške unije načeloma naklonjen prenosu mirovne misije z AU-ja na ZN, vendar podrobnosti ni navedel. Afriška unija je bila v preteklih tednih pod močnim pritiskom mednarodne skupnosti, naj odobri posredovanje ZN-a v obliki mirovne misije v Darfurju, čemur pa Sudan ostro nasprotuje.

S podaljšanjem misije si Afriška unija kupuje čas, saj želi Sudan prepričati, naj vendarle sprejme misijo ZN-a. Tamkajšnji zunanji minister Lam Akol je dejal, da bi sudanska vlada lahko sprejela vojake ZN-a samo po tem, ko bi bil sklenjen mirovni sporazum z uporniki v Darfurju. Uradni Kartum je tako omilil predhodno stališče, ko je nasprotoval kakršnemu koli vmešavanju tujih sil v Darfurju.

Šibka misija Afriške unije
Misija Afriške unije v Darfurju se sooča z vedno večjimi problemi, saj Afričanom zanjo primanjkuje denarja, logistične težave so iz dneva v dan večje, misija pa ne dosega pomembnih uspehov. V luči kritik, ki jih zaradi pasivnosti do Darfurja doživlja mednarodna skupnost, so zahodne države na čelu z ZDA predlagale, naj Afričani upravljanje mirovne misije prepustijo neprimerno bolje opremljenim in številčnejšim vojakom ZN-a.