Italijanski premier Romano Prodi je ponudbo za vodenje mednarodnih mirovnih sil že sporočil Kofiju Annanu. Foto: EPA
Italijanski premier Romano Prodi je ponudbo za vodenje mednarodnih mirovnih sil že sporočil Kofiju Annanu. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Izraelska vojska še vedno nadzira libanonsko mejo s Sirijo in tako preprečuje Hezbolahu, da bi se znova oborožil. Foto: EPA
Palestinska vojska
Trije palestinski vojaki so bili ranjeni med upiranjem izraelskemu vdoru v Gazo. Foto: EPA

En teden po sklenitvi premirja med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah še vedno ni znano, katere države bodo prispevale svoje vojake za misijo, ki naj bi do 2. septembra že štela vsaj 3.500 vojakov, predvsem evropskih. Predsedujoča Uniji Finska je za petek sklicala izredno zasedanje zunanjih ministrov EU-ja, kjer bodo razpravljali o možnostih pošiljanja vojaških enot v Libanon.

Kofi Annan naj bi se do konca tedna odločil, ali bo sprejel ponudbo Italije, ki naj bi v misijo poslala do 3.000 mož, kar je za zdaj največja obveza.

Italijansko pripravljenost pa sta pozdravila tako Libanon kot tudi Izrael, libanonski premier Fuad Siniora naj bi Prodiju dejal, da libanonska vlada enoglasno podpira italijansko poveljstvo mednarodnih sil. Tudi izraelski premier Ehud Olmert je izrazil željo, da bi mednarodne sile vodila Italija, in dejal, da so mirovna pogajanja z Libanonom mogoča.

Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema je dejal, da Italija od Izraela pričakuje spoštovanje premirja in da ne bo poslala svojih sil v Libanon, če bo Izrael še naprej napadal krizna ozemlja. Finsko predsedstvo EU-ja je pozval, naj najkasneje v petek skliče zasedanje držav članic, kjer bodo razpravljali o evropskih prispevkih k 15.000 članski mednarodni misiji.

Ameriški predsednik George Bush je mednarodno skupnost pozval, naj čim prej pošlje mirovne posrednike na jug Libanona, in dejal, da je treba čim prej določiti vodstvo misije, ki bo na kriznem območju pomagala vzdrževati mir. Libanonu je obljubil tudi 230 milijonov dolarjev vreden paket pomoči.

Nove kršitve premirja
Z juga Libanona so v ponedeljek spet poročali o kršitvi premirja. Izraelska letala so intenzivno preletavala območje Libanona in predmestje Bejruta, izraelske enote pa so streljale na pripadnike Hezbolaha in pri tem ubile tri njegove člane.

Novi napadi na Gazo
Izraelska vojska je ponoči s tanki vdrla na območje Gaze in se spopadla s palestinskimi uporniki. Pri tem so bili ranjeni trije vojaki. Že predtem so izraelska letala na severu Gaze napadla več hiš in jih uničila, med njimi tudi hiše pripadnikov uporniške skupine Islamski džihad. Trije pripadniki gibanja so bili med tem ubiti, ranjenih pa je bilo več ljudi. Izraelska vojska naj bi že pred napadom opozorila prebivalce vasi Džabalija o napadu in jih pozvala, naj zapustijo svoje domove.

Izraelska vojska napada območje Gaze že od 25. junija, ko so palestinski uporniki zajeli izraelskega vojaka.

Duvejk pred sodiščem
Izraelsko vojaško sodišče je začelo sodni postopek zoper predsednika palestinskega parlamenta Aziza Duvejka, obtoženega pripadnosti teroristični organizaciji. Duvejk je zavrnil pravico Izraela, da mu sodi.