Sanaderja so iz zapora v Salzburgu premestili v ponedeljek. Foto: EPA
Sanaderja so iz zapora v Salzburgu premestili v ponedeljek. Foto: EPA
Sanader pojasnil svojo plat zgodbe

Preiskovalci hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu so v zagrebškem priporu v Remetincu zaslišali Iva Sanaderja v primeru Fimi-media.

Preiskovalci Sanaderja sumijo, da mu je skupaj s še 16 drugimi osumljenci prek oglaševalske agencije Fimi-media iz javnih podjetij in ministrstev uspelo izvleči najmanj 13,5 milijona evrov. Del denarja naj bi končal v črnih skladih HDZ-ja, del pa v zasebnih žepih. Hrvaški mediji ugibajo, da je pri Sanaderju končalo 3,8 milijona evrov.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je po zaslišanju dejal, da je pri predstavitvi obrambe klient govoril prepričljivo in argumentirano, vendar ni želel odgovarjati na vprašanja, ampak se je samo izrekel za nedolžnega v zvezi z obtožbami v eni od šestih preiskav korupcije.

Po besedah odvetnika Sanader ni odgovarjal na vprašanja, da ne bi olajšal dela tožilstvu, saj je naloga obrambe in osumljenega Sanaderja, da se brani, naloga USKOK-u pa, da dokazuje svoje obtožbe.

Sanader je zavrnil odgovornost za Fimi-medio tako kot zavrača odgovornost v vseh šestih preiskavah, ki so jih sprožili proti njemu na Hrvaškem.

Poškodba na nogi se ne celi
Zaslišanje je potekalo v priporu, ker ima Sanader poškodovano nogo, ki si jo je poškodoval prejšnji mesec med telovadbo v priporu v Salzburgu. Kot je dejal odvetnik, so zdravniki najprej ocenili, da gre za poškodbo vezi, glede na to, da se poškodba ni zacelila, pa nekateri zdravniki sumijo, da gre za sepso.

Prodanović je napovedal, da bodo Sanaderja v petek znova pregledali v zaporniški bolnišnici, kar so že storili po njegovem prihodu v Remetinec v ponedeljek zvečer. Nato ga bodo morda poslali na dodatne preiskave v katero izmed specialističnih bolnišnic v Zagrebu.

Med osumljenci v primeru Fimi-media so tudi nekdanji notranji minister Ivica Kirin in več direktorjev javnih podjetij. Med prijetimi osebami sta bila tudi nekdanji direktor carine in blagajničar HDZ-ja Mladen Barišić, ki je zatrdil, da je Sanaderju izročil več milijonov evrov, ter direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak, ki je bila Barišićeva dolgoletna prijateljica.

Sanader pojasnil svojo plat zgodbe