Nizozemske šole si prizadevajo za konec dogovorjenih porok. Foto: EPA
Nizozemske šole si prizadevajo za konec dogovorjenih porok. Foto: EPA
Poroka
Nizozemci so se pri ukrepih zoper dogovorjene poroke zgledovali pri Britancih. Foto: EPA

Dogovorjene poroke so namreč razlog, da se deklice jeseni ne vrnejo v šolo: na desetine deklic maroškega, turškega in pakistanskega rodu, ki se poleti odpravijo v dežele svojih prednikov, se jeseni ne vrne na Nizozemsko. Oblasti so zato odločile, da poskusijo s podpisom deklaracije: deklice naj bi podpisale, da se ne želijo prisilno poročiti. Če bi se to kljub podpisu zgodilo, bi imela šola pravico, da pokliče policijo.

Francoski minister za šolstvo je v četrtek predlagal, da bi učiteljem dovolili, naj pregledajo učence, za katere sumijo, da nosijo orožje.
Nizozemci so se pri tem zgledovali pri Veliki Britaniji, kjer tovrstno prakso izvajajo že leta. Če dekle prisilijo v poroko, takoj stečejo pravni postopki. Britanska veleposlaništva imajo celo zaposleno posebno osebje, ki je zadolženo za to, da poskusi dekleta vrniti v Veliko Britanijo. Nizozemska za zdaj še ni tako daleč, več pa bo jasno, ko se bo dejansko izkazalo, kako razširjen je pojav vsiljenih porok.

Kot je dejala predstavnica rotterdamskih mestnih oblasti Jantine Kriens, vsako leto prisilna poroka čaka več deset deklet, pri tem pa je opozorila, da dogovorjene poroke pogosto vodijo do nasilja, ki je povezano s častjo družine. "S primeri nasilja, povezanega s častjo družine, se ukvarjamo že nekaj časa. Z drugimi besedami: gre za grožnjo nasilja nad dekleti znotraj družine. Pogosto vsiljene poroke vodijo do nasilja, zato želimo v prvi vrsti ukrepati, da vsiljenih porok ne bo."

Zaenkrat na Nizozemskem ni organa oz. institucije, na katero bi se dekleta, ki jih prisilijo v poroko, lahko obrnila. Kriensova meni, da bi morale biti prvi člen v tem procesu šole, saj pogosto prve opazijo, da se dekleta niso vrnila s počitnic. Eden izmed ukrepov, ki so jih že sprejeli, je tudi kampanja mestnih oblasti, s katero opozarjajo šolarje in dijake glede vsiljenih porok in z njimi povezanega nasilja. Pri tem so tudi učitelje naučili, na kateri znake naj bodo pozorni oz. katere znake, ki bi lahko kazali, da gre za omenjeni pojav, naj iščejo.

"Veliko različnih informacij je na voljo. Prvi so tudi socialni delavci, ki jim dijaki in šolarji zaupajo. Deklice jim lahko povedo, da se bojijo, da bi jih lahko prisilili v poroko. Pozivamo socialne delavce, naj prijavijo vsake take primere posebnim centrom."

Pravno osnovo, ki omogoča vrnitev deklic nazaj na Nizozemsko, predstavlja zakon o obveznem šolanju: do 18. leta so šolarji oz. dijaki dolžni hoditi v šolo. Starši morajo svoje otroke prijaviti v šolo in tudi zagotoviti, da dejansko obiskujejo pouk, sicer tvegajo sodni pregon. Tudi tako želijo rotterdamske oblasti preprečiti vsiljene poroke, saj dejansko dogovorjene poroke niso zakonsko prepovedane. "Lahko bi prepovedali dogovorjene poroke, a to ne bi pomagalo. Pomembna stvar je postaviti standarde, da je poroka nekaj, za kar se sam odločiš, in sicer prostovoljno. Dekleta bi se morala poročiti, ker si to želijo, in ne ker so v to prisiljene. V primeru slednjega je treba dekletom omogočiti izbiro in jim pomagati," še pravi Kriensova.

K. T.