Pogovori se bodo v Pekingu nadaljevali po 29. avgustu. Foto: EPA
Pogovori se bodo v Pekingu nadaljevali po 29. avgustu. Foto: EPA
Vu Davej
Vodja kitajske delegacije je bil po prekinitvi pogajanj optimističen. Foto: EPA

Prekinitev je predlagala Kitajska, vseh šest delegacij pa bo zdaj odpotovalo domov. Pogajalci naj bi se sešli s svojimi vladami in se dogovorili o nadaljnji strategiji pogajanj.

Predstavniki Severne Koreje, ki v zameno za opustitev jedrskega programa za oboroževanje zahtevajo gospodarsko pomoč in zagotovitev varnosti, po 13 dneh pogajanj niso želeli podpisati skupne izjave kljub prigovarjanju vseh šestih sodelujočih strani.

Kitajec optimistično
"Ne morem zagotovo povedati, kdaj bomo dosegli dogovor o skupni izjavi, kot tudi ne, kdaj bomo dosegli dogovor. Sem pa prepričan, da ga enkrat bomo. Pogovore smo prekinili zato, da vladam poročamo o dosedanjem napredku, kar je ključno za tako občutljivo temo," je povedal glavni kitajski pogajalec Vu Davej. Dodal je še, da se bodo pogajanja nadaljevala po 29. avgustu, s čimer so se strinjale vse strani.

Pjongjang z jedrskim orožjem
Na pogajanjih sodelujejo Severna Koreja, Južna Koreja, ZDA, Japonska, Rusija in Kitajska. Severna Koreja je februarja letos sporočila, da je izdelala jedrsko orožje, k čemur naj bi jo prisilila ameriška grožnja o napadanju. Strokovnjaki menijo, da ima Pjongjang dovolj plutonija za izdelavo najmanj devetih jedrskih izstrelkov.

Sodelujoče države so do leta 2003 imele tri šeststranske pogovore, potem pa je Severna Koreja sporočila, da od njih odstopa. Tokratni četrti krog je po besedah Daveja najbolj uspešen do zdaj.