Andrzej Duda. Foto: Reuters
Andrzej Duda. Foto: Reuters

Duda pravi, da je treba javne medije najprej temeljito reorganizirati.

Nova poljska vlada je v sredo odpustila vodilne v javnih medijih, ki so v času vladavine stranke Zakon in pravičnost (PiS) veljali za pristranske v prid vlade. S položajev so odstavili direktorje in upravne odbore televizije, radia in tiskovne agencije, je sporočilo ministrstvo za kulturo in poudarilo pomen obnove nepristranskosti teh medijev.

Zaradi očitne kršitve ustave in načel demokratične pravne države se ni mogoče strinjati z dodelitvijo subvencij javnim medijem, pa je v soboto na družbenem omrežju X sporočil Duda. Proračun za leto 2024 bi javni radioteleviziji namenil tri milijarde zlotov (691 milijonov evrov), je opozoril.

Napovedal je, da bo v naslednjih dneh predložil svoj predlog zakona, ki bo vključeval tudi druge proračunske izdatke, kot je povišanje plač učiteljev, in pozval parlament, naj se sestane in sprejme te predloge do konca leta.

Duda je sicer že v četrtek novo poljsko vlado obtožil, da je z razrešitvijo vodstva javne televizije, radia in tiskovne agencije kršila ustavo. Pojasnil je, da bi vlada morala pred tem spremeniti relevantno zakonodajo, česar pa ni storila.

Na Poljskem boj za javne medije