Ameriški protiraketni ščit že sestavljata oporišči na Aljaski in v Kaliforniji. Foto: EPA
Ameriški protiraketni ščit že sestavljata oporišči na Aljaski in v Kaliforniji. Foto: EPA

Ameriške oblasti trdijo, da bo ščit varoval ZDA in njene evropske zaveznice pred raketnimi napadi Severne Koreje, Irana in drugih neposlušnih režimov. Po mnenju ruskega obrambnega ministra Sergeja Ivanova je to nemogoče, saj Korejci in Iranci nimajo medcelinskih raket, ki bi dosegle Evropo, niti jih ne bodo nabavili. Prav zato se Rusija resno sprašuje, kakšen je resnični namen tega ščita, je dejal Ivanov med obiskom v Indiji.

Radarji in prestrezni sistem v Evropi
ZDA so v nedeljo napovedale, da bodo s Poljsko in Češko začele pogovore o namestitvi delov ščita na njunem ozemlju. Češki varnostni svet je že privolil v začetek pogajanj z Američani, na češkem ozemlju pa naj bi namestili radarsko postajo. Češki premier Mirek Topolanek meni, da bodo pogajanja potekala leto dni, sam pa ocenjuje, da bo razširitev ameriškega ščita okrepila varnost Češke in njenih zaveznic. Na Poljskem naj bi namestili prestrezni sistem za obrambo pred raketami.

Rusija ne zaupa ZDA
Vsako leto ZDA vložijo okoli deset milijard dolarjev za protiraketni obrambni sistem, ki ga bodo sestavljali radarji in balistične rakete. Sistem bo sposoben zaznati in sestreliti izstrelke z jedrskimi, kemičnimi in biološkimi konicami. Kljub ameriškim zagotovilom, da sistem ni naperjen proti Rusiji, pa Moskva gradnji ščita vseskozi nasprotuje in je Poljsko že opozorila, da bo v primeru namestitve delov ščita na njenem ozemlju sprejela ustrezne protiukrepe.