Predlog za rešitev krize je podprlo 74 senatorjev, 25 pa jih je glasovalo proti. Foto: EPA
Predlog za rešitev krize je podprlo 74 senatorjev, 25 pa jih je glasovalo proti. Foto: EPA
Finančne trge je kriza močno zamajala, borzniki pa upajo, da bo finančna injekcija resnično končala krizo po vsem svetu. Foto: EPA
Senat sprejel finančni načrt

Predstavniki ameriških bank in drugih finančnih ustanov si tako lahko oddahnejo. S potrditvijo senata je bila namreč premagana prva ovira do potrditve svežnja, s katerim bo finančno ministrstvo od bank odkupilo slabe dolgove in jim tako omogočilo, da začnejo znova odobravati posojila, ki jih Američani vse teže najemajo.

Kompromisni predlog, ki je namenjen reševanju krize, stabilizaciji nemirnih trgov in omejevanju še nadaljnje škode gospodarstva, ki je že tako v hudih težavah, bo ameriške davkoplačevalce stal celo več kot 800 milijard dolarjev, a so ga senatorji kljub temu potrdili. Predlog vsebuje številne amandmaje, ki so jih dodali tako demokrati kot republikanci, med njimi pa so tudi višje garancije za bančne depozite in davčne olajšave za posameznike ter mala in srednje velika podjetja.

V petek preizkus še v predstavniškem domu
Predlog sta v senatu podprla oba predsedniška kandidata, republikanec John McCain in demokrat Barack Obama, pa tudi demokratski podpredsedniški kandidat Joseph Biden. Predstavniški dom kongresa naj bi o predlogu zakona glasoval v petek. Čeprav je finančni sveženj za kar dobrih 100 milijard dolarjev večji od predvidenega, pa naj bi zanj zbrali zadostno število glasov tudi v predstavniškem domu.

Predstavniški dom kongresa je predlog zakona že zavrnil v ponedeljek, kar je močno zamajalo finančne trge. Predlogu so nasprotovali predvsem republikanci, ki so ga razumeli kot uvajanje socializma z državnim posredovanjem na trgu, pa čeprav je nastal v administraciji predsednika Georgea Busha, ki si je zadnjih osem let prizadevala za čim manj regulacij trga.

Američani proti rešitvi, a se zavedajo morebitnih posledic
Večina Američanov še vedno ne odobrava finančne pomoči, ki jo bodo deležne banke, ki so se v težavah znašle predvsem zaradi napačnih odločitev, a se zavedajo resnosti položaja in hudih posledic, ki jih čakajo, če se finančni trgi ne bodo kmalu stabilizirali. "Ta ukrep je bil potreben, da odmrznemo trg posojil in pomagamo ameriškemu gospodarstvu," je po glasovanju v senatu povedal vodja senatne manjšine, republikanski senator Mitch McConell.

B. T.

Senat sprejel finančni načrt