Ameriški diplomati so prepričani, da je služba v Iraku trenutno najbolj nevarna. Foto: EPA
Ameriški diplomati so prepričani, da je služba v Iraku trenutno najbolj nevarna. Foto: EPA
Condoleezza Rice
Vodja State Departementa Condoleezza Rice se bo morala potruditi, da bo našla 48 diplomatov, ki bodo pripravljeni zapolniti nova mesta na veleposlaništvu v Bagdadu. Foto: EPA
Protesti proti vojni v Iraku
Pozivi po koncu vojne v Iraku se vrstijo z vseh strani sveta, Američani pa države še ne nameravajo zapustiti in tam gradijo celo novo veleposlaništvo. Foto: EPA

Več kot 100 diplomatov je uprizorilo pravi protest zaradi novih pravil služenja, eden izmed diplomatov, ki so se zbrali na zunanjem ministrstvu, pa je dejal, da je biti poslan v Irak enako kot biti obsojen na smrt. "Katero koli veleposlaništvo na svetu bi bilo v takšnih okoliščinah že zdavnaj zaprto," je povedal 46-letni diplomat Jack Croddy.

Nekateri od prisotnih diplomatov so se spraševali, kako lahko State Departement sploh pošilja svoje uslužbence v Irak in promovira diplomatsko službo, ko pa so vsi pomembnejši predstavniki ameriške administracije dobesedno zaprti v Zeleni coni v Bagdadu in jo lahko zapustijo samo ob najstrožjih varnostnih ukrepih.

Največje veleposlaništvo zahteva nove kadre
ZDA v Bagdadu gradijo novo veleposlaništvo, ki bo največje ameriško veleposlaništvo v zgodovini države. Naslednje poletje naj bi tako nova delovna mesta zasedlo 250 diplomatov, poleg 200, ki so že v državi, pa morajo torej najti 48 novih, ki bodo pripravljeni oditi na delo v eno najbolj nevarnih držav na svetu.

ZDA tako za Irak potrebujejo 48 diplomatov, prostovoljno pa se jih je od 11.500, ki so na plačilni listi ameriškega zunanjega ministrstva, prijavilo le 15. Zato je administracija, ki se je odločila, da bo v Irak poslala izkušene diplomate, ki poznajo arabsko kulturo in govorijo jezik, naredila seznam več kot 200 primernih kandidatov, ki bi bili primerni za službovanje v Iraku.

Vsaka tretja služba na nevarnem območju
Če ne bo dovolj prostovoljcev za službo v Iraku, bo State Departement izdajal pozive, tisti, ki se ne bodo odzvali, pa bodo morali na disciplinsko komisijo. Vodja kadrovske službe Harry Thomas je še povedal, da bodo morali od zdaj naprej vsi diplomati vsako tretjo službo v tujini opraviti na nevarnem območju, saj so se razmere po svetu spremenile.

Diplomatov ameriška administracija ni silila v nevarne države, kjer poteka vojna, že od vietnamske vojne dalje in do zdaj niso imeli težav niti z Irakom. Diplomati namreč za delo na nevarnih območjih dobijo visoke bonuse, za ta delovna mesta pa so se prijavljali predvsem mladi in še neizkušeni diplomati, ki so bili pripravljeni delati tudi v smrtno nevarnih okoliščinah.

B. T.