Ganski predsednik je dobil podporo vseh članic organizacije. Foto: Reuters
Ganski predsednik je dobil podporo vseh članic organizacije. Foto: Reuters
Častna straža
Častna straža pozdravlja državnike na osrednjem letališču v Etiopiji. Država te dni gosti politični vrh črne celine. Foto: EPA
Vrh Afriške unije

Afriški uniji bi naslednje leto moral predsedovati sudanski predsednik Omar Al Bašir, a so države organizacije izrazile nasprotovanje predsedovanju Sudana zaradi spopadov v Darfurju in opozorile, da bi to lahko škodilo verodostojnosti organizacije. Tako bo naslednje leto na stolček predsedujočega sedel ganski predsednik John Kuffuor.

Človekoljubne organizacije opozarjajo, da se razmere v Darfurju poslabšujejo iz ure v uro in da humanitarnim operacijam že grozi popoln zlom. V tem pogledu je bilo pomenljivo, da naj bi uradni Kartum, ki ga mnogi vidijo kot glavnega krivca za katastrofo v Darfurju, prevzel vodenje Afriške unije.

V ospredju vrha kriza v Darfurju

Vrh Afriške unije tokrat poteka v Etiopiji, predstavniki držav pa se bodo posvetili predvsem vprašanju reševanja krize v sudanski pokrajini Darfur.

Vrha se bo v sklopu turneje po afriških državah udeležil tudi novi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Napovedal je, da bo od sudanskega predsednika Omarja Al Baširja terjal zagotovilo, da bo Sudan privolil v napotitev mirovnih enot ZN-a v Darfur. Sudan je v prihod mešanih enot ZN-a in mirovnikov Afriške unije privolil le načelno, konkretnega dogovora pa še ni.

ZN želi zagotoviti mir z mešano misijo
Združeni narodi želijo v Darfur napotiti 22.000 svojih vojakov, ki bi v okviru mešane misije razbremenili maloštevilčne, slabo opremljene in neučinkovite mirovne enote Afriške unije. Tem namreč ni uspelo zagotoviti miru v pokrajini, ki jo je nasilje med provladnimi islamskimi milicami in uporniki oropalo 200.000 življenj in povzročilo pobeg več kot dveh milijonov ljudi z domov.

Afriški voditelji tudi o Somaliji
Po pričakovanjih se bodo državniki AU-ja ukvarjali še z nestabilnimi razmerami v Somaliji, kjer je Etiopija že napovedala umik dela svojih sil, in s pretnjo okolijskih sprememb črne celine.

Vrh Afriške unije