Foto:
Foto:
Prepoved uvoza perutnine so že uvedle nekatere države.

To je sporočila tajska ministrica za zdravje Sudarat Kejurapan, ki dodaja, da so sum bolezni potrdili pri dveh otrocih, šestletnem in sedemletnem dečku iz pokrajin Kančanburi in Supan Buri zahodno od prestolnice Bangkok.

Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa skrbi, da bo bolezen prešla v razsežnosti epidemije. Ptičja gripa se še naprej širi tudi v Vietnamu. Predstavnik ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) Anton Rychener je dejal, da so omenjeno bolezen odkrili že v 25 od 64 pokrajin.

FAO je potrdil okužbo s ptičjo gripo tudi v Kambodži. Kamboški zdravstveni minister Čan Sarun pa tega ni želel potrditi.

Evropska komisija je že v četrtek napovedala, da bo, če se bodo sumi ptičje gripe na Tajskem pokazali za upravičene, takoj ukrepala proti tej državi, morda tudi s prepovedjo uvoza perutnine. Tajska je namreč drugi največji izvoznik piščancev v EU, takoj za Brazilijo.

Ukrepi zaradi ptičje gripe
Evropska unija je zaradi potrditve okužb s ptičjo gripo na Tajskem prepovedala uvoz perutnine iz te države, je sporočila Evropska komisija.

Zaradi potrditve okužb s ptičjo gripo na Tajskem so Bangladeš, Japonska in Hongkong že prepovedali uvoz tajske perutnine. S tem preventivnim ukrepom naj bi se države obvarovale pred boleznijo. Bangladeš je prepoved uvedel še za pet drugih držav, ki sicer niso potrdile okužb s ptičjo gripo, vendar pa perutnino uvažajo iz držav, kjer se je bolezen pojavila.