Foto:
Foto:
Bo Kitajska v primeru razglasitve neodvisnoti na Tajvanu odgovorila s silo?

To je bil uradni odgovor otoških oblasti na sredino opozorilo ZDA, da Tajvanu ne bodo pomagale, v primeru da ta sprejme enostransko odločitev o neodvisnosti. Po mnenju Američanov bi to terjalo vojaški odgovor Kitajske, ki pa bi bil nespameten.

Kitajska trdi, da je Tajvan, ki se je od nje ločil po državljanski vojni leta 1949, ena od njenih provinc. ZDA se s tem strinjajo, vendar pa opozarjajo, da bodo nasilno pripojitev otoka Kitajski preprečile.

Kelly: Razglasitev neodvisnosti bi bila nespametna poteza
V sredo je pomočnik ameriškega državnega sekretarja James Kelly dejal, da z odločitvijo za neodvisnost Tajvan ne bi pridobil ničesar, kar se tiče svobode, avtonomije, napredka in varnosti. Enostranski ukrepi bi lahko imeli za posledico vojaški odgovor Kitajske, ki bi bil nevaren, sporen in nespameten ter bi uničil večino tistega, kar je Tajvan zgradil, je pred odborom za mednarodne odnose ameriškega kongresa povedal Kelly.

Tajvanskega predsednika Čen Šujbjana je Kelly pozval, naj kitajske grožnje vzame resno in naj opusti prizadevanja za neodvisnost. Čen namreč napoveduje spremembe v tajvanski ustavi, ki so potrebne za modernizacijo otoka in ne bi bile korak na poti k neodvisnosti. O predlaganih spremembah ustave naj bi se tajvanski volivci odločali na referendumu.