Shoda proti splavu se je udeležilo več deset tisoč ljudi. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Shoda proti splavu se je udeležilo več deset tisoč ljudi. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Prvi tovrstni shod je na Slovaškem potekal pred dvema letoma, ko se je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr zbralo približno 80.000 ljudi. Na nedeljskem shodu pa se je po besedah organizatorjev zbralo med 70.000 in 85.000 ljudi. Zbrani so zahtevali zakonodajne spremembe, ki bi zagotovile zaščito nerojenega življenja pred splavom in spodbujale tradicionalno družino. Kritizirali so tudi izenačevanje moških in žensk v skladu s t. i. ideologijo spolov.

Ljudje, ki so se zbrali na shodu, so se odzvali na poziv slovaških katoliških škofov. Liberalni mediji in intelektualci so škofom očitali, da z velikim zborovanjem zgolj izkazujejo svojo politično moč, namesto da bi se, tako kot Cerkve drugih evropskih držav, ta čas ukvarjali z usodo prebežnikov.

Katoliška cerkev na Slovaškem velja za še posebej konservativno in vplivno na notranjepolitičnem področju. Pred parlamentarnimi volitvami redno deli neprikrita priporočila. Od začetka papeževanja Frančiška se le počasi odziva na pozive Vatikana.