Trenutno je v Iraku rekordnih 168.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Trenutno je v Iraku rekordnih 168.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Tudi vojaki nestrpno čakajo na poročilo generala Petraeusa, od katerega je odvisna njihova prihodnost. Foto: Reuters
Večina za umik iz Iraka

Še nadaljnjih 28 odstotkov sodelujočih v raziskavi britanske televizije BBC podpira umik koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v enem letu, le 23 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da morajo vojaki v nemirnem Iraku ostati, dokler se razmere v njem ne uredijo. 49 odstotkov vprašanih sicer meni, da bodo ZDA v Iraku ostale še dolgo.

S takojšnjim umikom se strinja le vsak četrti Američan, medtem ko 32 odstotkov vprašanih želi, da se razmere v Iraku umirijo pred vrnitvijo ameriških čet domov.

V 19 državah večina vprašanih verjame, da se morajo koalicijske sile vrniti bodisi takoj bodisi v enem letu, le v Keniji, Filipinih in Indiji pa ne podpirajo umika. V Indiji sicer 38 odstotkov vprašanih ni želelo izraziti svojega mnenja oz. so dejali, da ne vedo. V muslimanskih državah, kot so Indonezija, Turčija in Egipt, je podpora za takojšen umik največja, v Avstraliji, Veliki Britaniji in ZDA pa najmanjša. V Iraku je trenutno rekordnih 168.000 ameriških vojakov, poleg njih pa imata tam največ vojakov še Velika Britanija in Avstralija.

Ugibanja pred poročilom Petraeusa
Poveljnik ameriških sil general David Petraeus, ki bo predvidoma 11. septembra predstavil poročilo o razmerah v Iraku, naj bi po pisanju nekaterih medijev razmišljal o predlogu umika 4.000 vojakov, ki naj bi se začel januarja prihodnje leto. Umik ene brigade bo možen le, če s tem ne bo ogrožen napredek, ki so ga dosegle enote v zadnjih mesecih, piše New York Times, ki naj bi podatke dobil od visokih uradnikov.

Za premik ključna pomoč sosedov
Iraški minister za izobraževanje Abid Dhiab Al Adžili je medtem dejal, da Irak za pot v stabilno prihodnost najbolj potrebuje pomoč svojih sosed. "Odhod iz Iraka bi najverjetneje poslabšal situacijo, toda če bi se sosednje države vključile v dogajanje v Iraku, bi se gotovo razmere izboljšale."

Od začetka vojne marca 2003 je v Iraku življenje izgubilo več kot 3.750 ameriških vojakov, v samo nekaj dneh septembra že 18. Ameriške vojake je sicer ta teden nepričakovano obiskal ameriški predsednik George Bush, ki je vojakom zatrdil, da opravljajo pomembno delo, ki ga morajo dokončati. V poročilu, ki ga je objavila neodvisna Kongresna preiskovalna služba Urada za odgovornost vlade (GAO), je zapisano, da je iraška vlada v celoti izpolnila le tri, deloma pa štiri od skupno 18 ciljev, ki jih je postavil ameriški kongres.

K. T.

Večina za umik iz Iraka