Iz Južnega Vaziristana je zbežalo že okoli 100.00 civilistov. Foto: EPA
Iz Južnega Vaziristana je zbežalo že okoli 100.00 civilistov. Foto: EPA
Hakimula Mehsud
Novi vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud. Foto: BBC
Pakistan
Pakistanski vojak v pripravljenosti ob pakistansko-afganistanski meji. Foto: EPA

Omenjeno število žrtev je neuradno, saj je dostop do območja onemogočen. Talibani so v mestu Tiarza uničili telekomunikacijski stolp in prekinili skoraj vse komunikacije.

Talibani pred ofenzivo kazali moč
Pred dolgo pričakovano ofenzivo so talibani izvedli več usklajenih napadov, v katerih je v zadnjih dvanajstih dneh v vsem Pakistanu umrlo okoli 160 ljudi. Vojska je v zadnjih mesecih blizu oporišč upornikov zbirala vojake. V vojaških operacijah jih sodeluje okoli 28.000, pred zimo pa naj bi jim na pomoč priskočilo še 60.000 pripadnikov vojske in policije. Na drugi strani je 10.000 talibanskih upornikov, med katerimi so tudi člani teroristične mreže Al Kaida in okoli tisoč uzbekistanskih skrajnežev.

Pakistanska vojska, ki je ofenzivo sprožila iz treh smeri, naj bi nadzorovala vhodne in izhodne točke iz regije.

Kot poroča CNN, naj bi vojska že obkolila vas Kotkaj, kjer na bi živela novi vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud in talibanski poveljnik Qari Husein - vodilna osebnost pri najbolj smrtonostih samomorilskih napadih v Pakistanu.

Pakistanska vojska med drugim z vojaškimi letali in helikopterji obstreljuje talibanske vasi Kotkaj, Badar, Barvang in Kišur v katerih se je skrival tudi ubiti vodja pakistanskih talibanov Bajtula Mehsud.

V mestih po državi je poostrena varnost, če bi talibani izvedli maščevalne napade.

Reka beguncev z območja ofenzive
Iz regije Vaziristan na meji z Afganistanom, ki jo je od avgusta letos zapustilo že okoli 90.000 prebivalcev, je po prvem dnevu zračnega in topniškega obstreljevanja oporišč talibanov zbežalo še okoli 20.000 civilistov. Organizacije za pomoč opozarjajo, da se z nadaljevanjem ofenzive število beguncev lahko še poveča.

Začetek kopenske ofenzive v Južnem Vaziristanu: