1.400 mrtvih Palestincev je končni izkupiček izraelske ofenzive na Gazo. Foto: EPA
1.400 mrtvih Palestincev je končni izkupiček izraelske ofenzive na Gazo. Foto: EPA
Izrael naj bi načrtno obstreljeval civiliste. Foto: EPA

Ti so sicer ugotovili tudi, da sta obe strani zagrešili "vojne zločine". Izrael je poročilo že zavrnil kot "neuravnoteženo".

Preiskava, ki jo je vodil nekdanji južnoafriški sodnik Richard Goldstone, je pokazala, da je Izrael v okviru ofenzive v Gazi namerno napadal civiliste in ni sprejel varnostnih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali število civilnih žrtev. "Izraelske operacije so bile v vseh fazah skrbno načrtovane kot nameren nesorazmeren napad, usmerjen v kaznovanje, poniževanje in teroriziranje civilnega prebivalstva," je zapisano v 575 strani dolgem poročilu.

Ta ugotavlja še, da obstajajo "trdni dokazi, da so izraelske sile v Gazi zagrešile hude kršitve Četrte ženevske konvencije, vključno z namernimi uboji, mučenjem ali nečloveškim ravnanjem, namernim povzročanjem hudih bolečin ali težjih telesnih poškodb ali obsežnega uničenja lastnine". "Izrael je zagrešil dejanja, enakovredna vojnim zločinom, morda zločinom proti človečnosti," je še zapisano. ZN je ob tem sicer priznal, da so tudi oborožene skupine Palestincev zagrešile vojne zločine in prav tako morda tudi zločine proti človečnosti, s tem ko so na jug Izraela izstreljevale rakete.

"ZN daje legitimnost Hamasu"
Izrael je poročilo ZN danes že zavrnil. "Tako mandat misije kot resolucija, ki jo je ustanovila, sta prejudicirali rezultat kakršne koli preiskave," je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo. Ob tem so dodali, da je misija "dala legitimnost teroristični organizaciji Hamas in ni upoštevala njegove namerne strategije, ki je palestinske civiliste uporabil za krinko za izvajanje terorističnih napadov". Izrael je sodelovanje z misijo ZN-a pred tem zavrnil in ji ni dovolil vstopa na njegovo ozemlje.

V izraelski ofenzivi v Gazi je bilo ubitih okoli 1400 Palestincev in 13 Izraelcev, ranjenih pa je bilo okoli 5500 ljudi, večina med njimi Palestincev.