Utrinek iz lanskega Vegafesta. Foto: Organizator
Utrinek iz lanskega Vegafesta. Foto: Organizator
Odprta kuhna bo letos v Celju drugič. Foto: Odprta kuhna
Čokoladni samostan v Olimju Foto: Organizator
Dogodek Cviček v srcu organizira cvičkova princesa Anja Mrhar. Foto: Andrej Matič

Najprej v Ljubljano, kjer bodo v soboto prišli na svoj račun tisti, ki menijo, da prestolnici manjka vegetarijanske prehrane. Med 10. in 21. uro bo namreč Pogačarjev trg rezerviran za festival trajnostnega načina življenja Vegafest 2017.

Organizatorji obljubljajo, da bodo pokrili celo vrsto različnih področij, od zdravja in kulinarike do športa, okoljevarstva in varstva živali. "Tu se boste lahko čisto zastonj najedli, navijali za pogumneža ali pogumnico, ki bo zmagal v tekmovanju in pojedel največ banan, prisluhnili strokovnim predavanjem na temo prehrane, zdravega življenja, športa ob rastlinski prehrani in se seznanili z 'veganskim rapom' hrvaškega glasbenika IFEEL-a," vabijo.

Častni gost festivala bo "strongman" Patrik Baboumian, nosilec štirih svetovnih rekordov v več disciplinah dvigovanja uteži, ki velja za "najmočnejšega moža" v Nemčiji, je pa, jasno, vegan. Ogledali si boste lahko tudi vegansko izložbo in videli, katero restavracijo bosta Jadranka Juras in Tereza Poljanič izbrali za zmagovalko naj veganske jedi festivala.

Iz Ljubljane na Štajersko
Več mesa bo zagotovo na voljo na Odprti kuhni, ki se tokrat seli v Celje. Kuhalo se bo v soboto med 10. in 20. uro, dva nova ponudnika pa sta mariborski Jack&Joe Steak and Burger Club za ljubitelje mesnin in ljubljanski Yildiz Han - hiša turške kulinarike. Skupno bo na mestni tržnici 25 različnih stojnic, poleg omenjenih še Thai Inn Pub, Organic Garden, Namasté, Dežela okusov, vinoteka J&B , Shambala, Stari Pisker, Super hrust, Kitajski vrt, Argentino Steakhouse, Nonbiri SushiSpotting, Atelier Karim, Abi Falafel, JEDU - Street Food, Dvor Jezeršek, Experiment; no ART = no FUN, Green Republic, Galerija okusov, Gostilna Čad, Burrito Loco, TWISTER Ice Cream Rolls in stojnica s kraftovskimi pivi.

Prav tako v soboto pa bo med 9. in 19. uro v Podčetrtku tretji festival čokolade in vina. Program bodo zapolnili mažoretke, godbeniki, pihalni orkester, harmonikarski orkester in akustični koncert Nine Pušlar, poskrbljeno bo za otroke, Gorazd Potočnik bo vodil slaščičarsko delavnico, športniki pa se lahko udeležite tudi dobrodelnega teka. Sicer pa se bo predstavilo 32 vinskih hiš iz vse Slovenije in 18 razstavljavcev čokolade.

Za kulinariko bodo poskrbeli Terme Olimia, Domačija Haler in društvo kmetic Ajda, ob 17.00 pa bodo razglasili naj čokoladnico in naj vinsko hišo festivala. Vstopnina za festival je pet evrov, za kar dobite šest degustacijskih kuponov.

Na Dolenjsko na cviček
In če vam zmanjka idej za nedeljo, vabi Dežela kozolcev v Šentrupertu, kjer se bo od 15. ure dalje pomladanski festival z dobrodelno noto Cviček v srcu. Obiskovalce čaka raznovrsten kulturno-zabavni program za vse generacije ter pokušina dolenjskih vin in bogate regijske kulinarike.

Obiskovalci bodo na kmečkih igrah spoznali nekdanje ljudske šege, pridobili nova znanja pri izdelavi "cvičkovega" mila, raziskovali slovensko zgodovino in življenje na gradovih s Sevniškimi graščaki ter se seznanili z nekdanjimi opravili na podeželju, ki jih bo predstavilo Društvo podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice

Na dogodku, ki ga organizira 18. cvičkova princesa Anja Mrhar, bodo zbirali sredstva za zdravljenje deklice s cerebralno paralizo iz občine Trebnje.