Foto: EBU/Corinne Cumming
Foto: EBU/Corinne Cumming

V petek so svojega predstavnika izbrali Nemci – med devetimi finalisti nemškega izbora se je na koncu najbolj smejalo Isaaku Guderianu, 28-letnemu glasbeniku iz Espelkampa, ki je prepričal mednarodno žirijo in gledalce s skladbo Always On The Run. Isaaku glasbena tekmovanja sicer niso tuja. Kot poroča Deutsche Welle, je pred tem sodeloval že v nemški verziji oddaje The X Factor in zmagal v resničnostni oddaji Pokaži svoj talent leta 2021. Glasbenik z močnim glasom bo tako skušal popraviti lanski neslavni "dosežek" zasedbe Lord of the Lost, ki je tekmovanje končala na zadnjem mestu. Nemčija je, kot je znano, kot predstavnica velikih petih držav, ki v proračun EBU-ja prispevajo največ denarja, samodejno uvrščena v veliki finale Evrovizije.

Svojega predstavnika so v soboto dobili tudi Danci, ki so v dveurnem glasbenem spektaklu izbirali med osmimi skladbami oz. izvajalci. V superfinale so gledalci s telefonskim glasovanjem in žirija s svojimi glasovi poslali tri tekmovalce: Sabo, Basima in Janusa Wiberga, po še enem glasovanju pa je slavila Saba s pesmijo Sand.

27-letna glasbenica s polnim imenom Anna Saba Lykke Oehlenschlæger, je bila skupaj s sestro dvojčico Andreo posvojena iz Etiopije kot dojenčica. Na začetku se je sicer posvečala igralstvu in manekenski karieri, medtem ko je Andrea izbrala glasbo, a lani, ko je Andrea zaradi porodniškega dopusta nastopanje v muzikalih in na odru začasno postavila na stranski tir, je v produkcijo muzikala Lasje vskočila njena sestra in posledično odkrila svojo ljubezen do petja. Saba, ki odkrito govori o svojih težavah z duševnim zdravjem (pred leti so ji diagnosticirali bipolarno motnjo), je ob tem še ambasadorka danske zveze za preprečevanje depresije.

Po šestih tednih tekmovanja se je v nedeljo zvečer sklenil tudi litovski izbor za Pesem Evrovizije 2024. Poldrugi mesec trajajoči izbor je postregel s 40 različnimi skladbami, vsak teden pa so gledalci in strokovna žirija v finale poslali po dve najboljši. V nedeljskem finalu se je tako pomerilo 10 izvajalcev, najboljši trije po seštevku glasov gledalcev in stroke pa so se na koncu pomerili še v superfinalu.

Pozno zvečer, ko so bili vsi glasovi gledalcev prešteti, je nato postalo jasno, da bo Litvo letos v Malmöju zastopal Silvester Belt s pesmijo Luktelk. Silvester se je v finale uvrstil v prvem tednu tekmovanja, omenjena skladba pa je takoj postala ena najbolj predvajanih v državi in najbolj poslušana na litovskem Spotifyu, ob tem navaja spletna stran Eurovision.tv.

Svojega predstavnika so v soboto izbrali še v eni baltski državi – v Estoniji. Letošnji Eesti Laul, estonski nacionalni izbor, sta osvojila zasedba 5Miinust in duo Puuluup s skladbo (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi, ki je Estonce navdušila že sredi januarja v predizboru. Estonska nacionalna televizija je namreč tekmovanje letos organizirala tako, da je z razpisom izbrala 10 skladb, ki so se v polfinalu potegovale za pet mest v finalu, ob tem pa sama izbrala še pet skladb, ki so se samodejno uvrstile v finale.

Podobno kot na Danskem in v Litvi so gledalci s telefonskim glasovanjem in strokovna žirija izbrali tri superfinale, na koncu pa je glas ljudstva odločil, da bodo v Malmö odpotovali člani hiphop zasedbe 5Miinust skupaj z duom Puuluup.

Danes je postalo jasno, da bo Poljsko v Malmöju predstavljala 24-letna Luna s pravim imenom Aleksandra Katarzyna Wielgomas, ki jo je poljska nacionalna televizija izbrala interno. Študentka glasbene umetnosti na univerzi v Varšavi se že od malih nog ukvarja z glasbo. V preteklosti je bila članica folkzasedbe, zdaj pa sodeluje s poljskim nacionalnim gledališčem, kjer poje v operi, ob tem pa igra violino in klavir, so po navedbah spletne strani Eurovision.tv sporočili s TVP. Pri nastajanju skladbe Tower, s katero bo Luna Poljsko zastopala na Švedskem, pa je sodeloval tudi britanski glasbeni producent Fyfe.

Že v soboto je postalo znano tudi, kdo bo na Evroviziji predstavljal Moldavijo. Na nacionalnem izboru se je pomerilo 11 finalistov, nato pa so svoje povedali tako gledalci kot strokovna žirija. Na koncu sta se na vrhu z enakim številom točk (22) znašli Natalia Barbu s pesmijo In the Middle in Valeria Pasha s skladbo Anti-Princess. A ker je prva dobila več točk strokovne žirije (12), je to pomenilo, da je dobila vozovnico za Malmö. Natalia Barbu je na evrovizijskem odru že stala, in sicer leta 2007, ko je Moldavijo zastopala s skladbo Fight. 44-letna glasbenica sicer vse od poroke z romunskim milijonarjem leta 2011 živi v Bukarešti.

Brez svojega evrovizijskega predstavnika tako ostaja le še nekaj držav, in sicer: Armenija, Azerbajdžan, Avstralija, Hrvaška, Portugalska, San Marino, Srbija, Švedska in Švica. Naši južni sosedje bodo predstavnika izbirali na Dori prihajajoči konec tedna, kot gostja pa se bo prireditve udeležila tudi slovenska evrovizijska predstavnica Raiven.

Ta je, kot smo že poročali, pravkar izdala kratkometražni album Sirene, žanje pa tudi uspehe (oz. oglede) na spletu – videospot za skladbo Veronika ima namreč že skoraj 800.000 ogledov!