Balladero. Foto: Arhiv izvajalca/Taja Košir Popovič
Balladero. Foto: Arhiv izvajalca/Taja Košir Popovič

Ta je bila posebej za to priložnost prirejena na najrazličnejše načine, od bendovske akustike prek silovito intimnih trenutkov do manjše komorne zasedbe.

Prav posebej Balladera menda ni treba predstavljati. No, morda na hitro. Potem ko je odložil bobnarske palčke, ki jih je vihtel v pozni fazi delovanja prekmurskih alternativcev PsychoPath, je zakoračil na solistično, s črno-belimi tipkami tlakovano pot. Zvaril je dva pretežno angleško pojoča albuma: Club Deuce (2012) in Perfect You (2016). Na radiu so se najbolj prijele slovenske, pogosto ga slišimo v duetu z Jadranko Juras in v zadnjem letu, dveh to uspešno nadaljuje. “Ponesi me”, “Še živim” in najnovejša “Najina” so krepko v ušesih.

Lani poleti je Balladero izvedel imeniten koncert s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Transformacija njegove glasbe se nadaljuje. Nekaj izjemnih orkestrskih aranžmajev je Matija Krečič posebej za Izštekane priredil za manjšo zasedbo godal, pihal, trobil, tolkal in harfe, ki so jo za to priložnost poimenovali Camerata SMO.

Izštekani so posebna zgodba, ki te obrne na 1000 obratov. Kot centrifuga, ki te zavrti skozi to, kar počneš sicer. Veliko sem razmišljal, kako pristopiti, saj je moja glasba že v osnovi izštekana. Če delaš kot kantavtor, lahko tvoje skladbe preživijo skoraj vse oblike. In v času reprogramiranja za Izštekane se je rodilo veliko novih glasbenih idej.

Dominik Bagola - Balladero

“Simfonični ... ne dodatek, temveč premislek je res oplemenitil, očarobil Balladerovo glasbo. Dal ji je, kar si zares zasluži. Aranžmaji niso lahki in mladina se je morala pošteno zagristi vanje. Zaupanje je več kot upravičila,” pripoveduje dirigentka Živa Ploj Peršuh. Aranžer Matija Krečič dodaja: “Nova komorna različica bo drugačna, tudi ta ansambel smo premišljeno izbrali. Ustvarjamo nov zvok, v katerem bodo posamezni instrumenti prišli še bolj do izraza.”

"Kot bi se vozil v različnih vozilih, različnih tipov in velikosti. Če si solo kot v elegantni limuzini in se z bendom pelješ v kombiju, si z orkestrom kot na vesoljski ladji, ki te odpelje v stratosfero," deli vtise Balladero.

Poleg Camerate SMO bo Balladera spremljal njegov bend, Martin Lunder, Jernej Kržič in Boštjan Gradišek bodo posebej za to priložnost oboroženi z akustičnim arzenalom. Udeležbo pa so potrdili tudi številni imenitni gostje: pevci Samo Budna, Jadranka Juras in Melanija Fabčič - Melée (PsychoPath, Werefox), kitarist Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love, Društvo mrtvih pesnikov) ter na v Angliji klasično izobraženi harmonikar Amadej Herzog.

Ducat veličastnih skladb v premnogih doslej neznanih odtenkih. Privoščite si jih.

Balladero
Pogled naprej

V ponedeljek, 14. junija 2021, bodo Izštekani odprli praznični rojstnodnevni teden Vala 202. V gosteh bo nežna dolenjska zasedba Tretji kanu. V pripravah na tretji album bodo postregli s premierami čisto novih pesmi. S čarobnimi elektronskimi igračkami se jim bo pridružil klaviaturist Dejan Slak. Zašli bodo v čisti minimalizem. Za zamolkle moške tone bo poskrbel kontrabas. Za še bolj žmohten odvod pa gostovanje bratskih bluzerjev El Kachon. Vroče bo.