V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je (po podatkih Sledilnika za covid-19) že 58 bolnikov, od tega 7 na intenzivni enoti, trije potrebujejo pomoč respiratorja. Foto: Televizija Slovenija
V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je (po podatkih Sledilnika za covid-19) že 58 bolnikov, od tega 7 na intenzivni enoti, trije potrebujejo pomoč respiratorja. Foto: Televizija Slovenija

Kar govorimo o gibanju krivulje na novo potrjenih dnevnih okužb z novim koronavirusom, nam ga v Sloveniji nikakor ne uspe zmanjšati oz. spremeniti. V zadnjem tednu znova zaznavamo porast števila okužb v posameznih regijah – predvsem v starostni skupini med 25. in 54. letom. Kar se tiče smrtnosti in števila umrlih, število primerov nekoliko upada, pri čemer pa velja poudariti, da vsi podatki še niso zbrani, kajti vse smrti v povezavi s covidom-19 še niso bile prijavljene, je na vladni novinarski konferenci pojasnila Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO
Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Med okuženimi v zadnjih dveh tednih največ mlajših odraslih

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po starostnih skupinah. Foto: MMC RTV SLO
14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po starostnih skupinah. Foto: MMC RTV SLO

Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh kaže "sliko druženja in gibanja predvsem mlajših odraslih". V primerjavi s tednom prej zaznavamo tudi dvig ravni povprečja okužb, iz spodnjega dela lestvice z najmanj okužbami pa se je nad povprečje države zavihtela goriška regija. "Kaj konkretno se dogaja v goriški regiji, vam težko povem," je o poslabšanju tamkajšnjih epidemioloških razmer dejala Čakš Jagrova in dodala, da bo več podatkov o tem znanih na podlagi prihodnjega gibanja okužb in analize epidemioloških anket, ki jih epidemiologi in študenti medicine v okviru NIJZ-ja še vedno opravljajo.

Znova prevladujejo neznani viri okužb, državljani "odkritosrčni" o zasebnih druženjih

Analiza virov okužb v zadnjem tednu preteklega leta in prvem letošnjega pa je pokazala, da se je povečalo število neznanih prenosov okužbe, ko anketirani posamezniki ne vedo povedati, kje so se okužili. Na drugem mestu je prenos okužbe znotraj družine in skupnega gospodinjstva, temu sledijo zasebna druženja in okužbe na delovnem mestu.

Število potrjenih primerov okužbe s SARS-CoV-2 glede na najverjetnejšo lokacijo okužbe. Foto: MMC RTV SLO
Število potrjenih primerov okužbe s SARS-CoV-2 glede na najverjetnejšo lokacijo okužbe. Foto: MMC RTV SLO

"To je bilo obdobje, ko so bili ljudje večinoma doma, niso hodili v službe, zato je trend navajanj oz. število okužb na delovnih mestih bistveno manjše, zaznavamo pa bistveno več druženja. Druženje smo vzeli kot nekoliko razširjeni mehurček, to je posledično privedlo do tega, da ljudje odkritosrčno povedo, da so se družili ali s sosedi ali so imeli po različnih lokacijah nekoliko večje število ljudi, tako da ti praznični dnevi so prinesli tudi nekaj dodatnih okužb," je podatke interpretirala epidemiologinja.

Ob tem se je izognila tudi podajanju konkretnejše ocene o sproščanju posameznih ukrepov in odpiranju regij. "To je vprašanje za skupino, ki na vladni ravni odloča z vseh vidikov,” je poudarila. Kar zadeva odpiranja šol, je bilo po njenem “epidemiološko mnenje vedno jasno in tudi sporočeno" – to je, da se vrtčevski otroci in šolarji prve triade čim prej vrnejo v družbo svojih vrstnikov.

Dramatične razmere v šempetrski bolnišnici

"Glede na trenutno epidemiološko sliko pa je pravilno in prav, da se predvidijo vsi vidiki, ki vplivajo na to, da se zagotovijo potrebni zaščitni ukrepi in da se potem interdisciplinarno odloči, kaj je lahko izvedeno in kaj ne," je pristavila Čakš Jagrova.

Druženje smo vzeli kot nekoliko razširjeni mehurček, to je posledično privedlo do tega, da ljudje odkritosrčno povedo, da so se družili ali s sosedi ali so imeli po različnih lokacijah nekoliko večje število ljudi, tako da ti praznični dnevi so prinesli tudi nekaj dodatnih okužb.

Čakš Jagrova o okužbah med prazniki

Zakaj ukrepi ne delujejo? Epidemiologi nimajo odgovorov

Že nekaj časa pa je jasno, da sprejeti ukrepi ne prispevajo k umirjanju epidemije, Slovenija se poleg Španije, Portugalske, Češke, Švedske, Madžarske, Francije in Italije tudi po najbolj svežih podatkih še vedno uvršča med tiste države, ki jim ni uspelo zajeziti rasti okužb – ob tem, da večino ukrepov, ki jih imamo, uvajajo tudi v drugih državah. "Ne vem odgovora, preprosto ne poznam odgovora in ga ne znam dati – kaj je tisto, kar pri nas dejansko ne učinkuje, ne deluje," je odgovorila namestnica glavnega epidemiologa v državi. "Še vedno pa poudarjamo, da je vsak posameznik zase odgovoren, da mora nekaj spoštovati, upoštevati, in če se določene stvari v vsaj nekaj odstotkih ne upoštevajo, je potem učinkovitost manjša in posledično ljudje mislijo, da določeni ukrepi niso učinkoviti. Ustvarjamo začaran krog, iz katerega določenih ukrepov, ki bi morali biti, preprosto ne znamo ovrednotiti ali jih spoštovati do take mere, da bi lahko s to učinkovitostjo ustavili ta trend," pa je s prstom znova pokazala na odgovornost posameznikov.

V šempetrski bolnišnici največ covidnih bolnikov v drugem valu

Po testiranjih v zadnjih dneh so na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice odkrili 20 bolnikov, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, vse so že premestili na covidni oddelek. Zbolelo je tudi 15 zaposlenih v zdravstveni negi, pet obolelih je tudi med nezdravstvenimi delavci, dva pa sta iz vrst tamkajšnjih zdravnikov.

V sredo so opravili še dodatne teste. Kot je pojasnila strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, rezultati niso dobri: "Do tega trenutka je znanih že dve tretjini današnjih rezultatov, še šest pacientov je pozitivnih in so bili že premeščeni na covidni oddelek, dodatno je bilo potrjenih tudi pet okužb med zaposlenimi, in sicer 4 med delavci zdravstvene nege in ena pri zdravniku internistnične službe." "Dosegli smo najvišje število covidnih bolnikov v drugem valu, skupno 60. Pet jih je hudo bolnih in potrebujejo intenzivno zdravljenje," je še dodala.

Večina bolnikov, pri katerih so odkrili okužbo z novim koronavirusom, ima asimptomatsko obliko bolezni oziroma le nekaj blagih znakov bolezni. "Zelo si želimo, da bi bila okužba že omejena. Prav zato smo naredili strogo ločitev kadra, ki ostaja v beli coni bolnišnice, da ne bi prišlo do mešanja kadra med belo in sivo cono. Zato tudi testiramo vsak drugi dan vse bolnike na internističnem oddelku kot tudi vse tamkaj zaposlene, prav tako takoj testiramo tiste, ki dobijo povišano telesno temperaturo in okuženega takoj premestimo na covidni oddelek," je že pred tem povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

V šempetrski bolnišnici se je pojavilo večje število okužb. Foto: BoBo
V šempetrski bolnišnici se je pojavilo večje število okužb. Foto: BoBo

Zaradi manjšega števila razpoložljivega strokovnega kadra je bila potrebna reorganizacija dela v bolnišnici. Okrepiti so morali število zaposlenih v zdravstveni negi na covidnem oddelku zaradi večjega števila bolnikov. Internistični oddelek je trenutno zaprt za nove bolnike, ki bi potrebovali sprejem v bolnišnico.

"Potreben bo še vsaj teden dni, preden se bodo oddelki v petem nadstropju bolnišnice sčistili, da bomo nato prihodnji teden lahko nadaljevali z normalnim delovanjem," je povedala strokovna direktorica. Vse kirurške bolnike iz internističnega oddelka so prav danes prestavili v šesto nadstropje bolnišnice. Tako so sprostili nekaj medicinskih sester, ki so jih začasno prerazporedili na covidni oddelek.

"Čeprav zdravniki ostajamo bolj zdravi, kot je trenutno ostalo osebje, se je operativna dejavnost skrčila zgolj na urgentne operacije. Tako naj bi bilo vsaj teden dni, zato smo vse naročene bolnike za druge operacije že obvestili, da bodo prejeli nov datum operacije. Odpovedali smo tudi vso nenujno diagnostiko, na ravni specialistične ambulantne dejavnosti ta teden ne bomo imeli popoldanskega dela, sploh se bo zmanjšalo tudi število ambulant," je predstavila bolnišnično delo Savnik Winklerjeva.

Sorodna novica Janša za pospešitev cepljenja na ravni EU-ja, v Sloveniji cepljen odstotek prebivalstva

CZ Severna Primorska: V zadnjih 7 dneh potrjenih kar 911 okužb.

Iz štaba civilne zaščite Severna Primorska so ob tem sporočili, da se število okužb še naprej povečuje, "pa ne več le na račun pozitivnih v domovih za starejše": "V zadnjih 7 dneh je bilo tu potrjenih kar 911 okužb. Glede na dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu na 100.000 prebivalcev (109,9) je goriška statistična regija že na drugem mestu, višje povprečje ima le še posavska."

Med občinami še naprej izstopa Ajdovščina s kar 410 aktivnimi okužbami, a je tudi res, da jih tretjina odpade na tamkajšnji Dom starejših občanov, so še zapisali v poročilu in dodali, da je tam aktivno okuženih kar 122 starostnikov (2/3 teh je že bilo cepljenih s prvim odmerkom) in še 20 zaposlenih.

Posavje v rdečih številkah

V Posavju v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca imajo znova okužbo, tokrat v vseh treh enotah, tudi v domovih v Brežicah in Sevnici, sploh prvič pa v zadnjih dveh tednih tudi v posebni enoti, kjer najtežje kljubujejo virusu, je poročal Radio Slovenija. V posebni enoti imajo nekaj manj kot 300 stanovalcev, okužba je izbruhnila tudi pri cepljenih, zato upajo na lažje oblike prebolevanja. Prav tako je z dela odsotnih 35 zaposlenih samo na Impoljci, pravi direktorica Darja Cizelj.

Kako hitro lahko cepivo obrne zloveščo statistiko? Foto: BoBo
Kako hitro lahko cepivo obrne zloveščo statistiko? Foto: BoBo

Okužbe tudi v Tolminu

Na severnem Primorskem je vse več novih okužb. Goriška statistična regija ima glede na dnevno povprečje zdaj tretji najslabši rezultat v državi. V domu upokojencev Tolmin so doslej potrdili 55 okužb s koronavirusom. Kot pojasnjuje Ines Krajnik, direktorica doma upokojencev Podbrdo, del katerega je tolminska enota, večina stanovalcev ostaja v svojih sobah, v kletnih prostorih pa so uredili rdečo cono.

V ZD Litija ‒ neuradno zaradi neformalnega druženja zaposlenih ‒ zaprli zobozdravstveno ambulanto

Od včeraj so v zdravstvenem domu Litija zaprte vse zobozdravstvene ambulante. Kot je razbrati iz uradnega obvestila na spletni strani, je zaradi okužbe s koronavirusom pri zaposleni osebi celotnemu zobozdravstvenemu delu kolektiva odrejena karantena. Ambulante so do preklica zaprte.

Za nujne zobozdravstvene storitve so na voljo koncesionarji. Uradnega pojasnila Zdravstvenega doma Litija ni. Neuradno pa naj bi bilo zaprtje posledica stikov z okuženo osebo ob neformalnem, sicer prepovedanem druženju v skupnih prostorih zdravstvenega doma brez upoštevanja osnovnih priporočil za preprečevanje širjenja koronavirusa. Po poročanju TV Slovenija naj bi šlo za druženje ob praznovanju rojstnega dne, pri čemer v ZD-ju Litija poudarjajo, da okoliščine še preiskujejo.

Na Notranjskem in Krasu umirjanje

Na območju Notranjske in Krasa so v zadnjem tednu zaznali manjše število okužb z novim koronavirusom. Kot je danes za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk, je prišlo do ponovnega vnosa virusa v Dom starejših Cerknica, a verjame, da jim bo uspelo hitro zajeziti njegovo širjenje.

V regiji po Curkovih besedah ne zaznavajo večjih kršitev zaščitnih ukrepov ne v mestih niti na podeželju. Zanimanja za cepljenje je dovolj. Hitra testiranja redno opravljajo v štirih zdravstvenih domovih, še v tem mesecu pa bo hitro testiranje omogočeno tudi tistim, ki v svojih občinah nimajo zdravstvenih domov; pripravili ga bodo v tamkajšnjih občinskih stavbah.

Zakaj ukrepi ne delujejo?