V ponedeljek v šole vsi osnovnošolci in 4. letniki srednjih šol, torej tudi v rdeči obalno-kraški regiji. Foto: BoBo
V ponedeljek v šole vsi osnovnošolci in 4. letniki srednjih šol, torej tudi v rdeči obalno-kraški regiji. Foto: BoBo

V ponedeljek se v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki četrtih letnikov po vsej državi, tudi v rdeče obarvani obalno-kraški regiji. Do srede pa bodo šolniki, epidemiologi in zdravniki pripravili model, ki bi omogočil pouk v šolah tudi v regijah, ki se že ali pa se še bodo spoprijemale z več okužbami. Na mizi bodo tudi predlogi, po katerih bi se v šole lahko vrnili dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov. Eden od predlogov je, da bi bil v šoli del dijakov, drugi del pa bi pouk spremljal na daljavo, potem pa bi se zamenjali, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Vlada bo o novih sprostitvah oz. zaostritvah na določenih področjih odločala v sredo.

V sredo bo vlada med drugim pretresala zaostrovanje na slovenskih mejah. Foto: EPA
V sredo bo vlada med drugim pretresala zaostrovanje na slovenskih mejah. Foto: EPA

Zaostrovanje vstopa v Slovenijo?

Med predlogi, o katerih bo v sredo odločala strokovna skupina vlade, je tudi zaostrovanje vstopa v Slovenijo. Pojav novih različic koronavirusa pri nas, angleške in južnoafriške, ki lahko hitro poslabšata epidemične razmere, je pristojnim dalo misliti, kot je pojasnil notranji minister Aleš Hojs, da bi znova uvedli mejne nadzorne točke.

"Kar pomeni, da bomo možnost izstopa in vstopa v schengenske države precej zožili, kar pomeni, da se bomo vrnili na stare mejne procedure oz. na ožji manever ljudi, kje bodo lahko naše meje prestopali," je pojasnil.

Je pa minister Hojs nakazal tudi, da strokovna skupina razmišlja o tem, da bi bil status karantenskih odločb znova takšen kot pred letom dni. Kaj bo to pomenilo v praksi? "To pomeni, da karantenske odločbe ne bi bilo mogoče več prekiniti že naslednji dan ali pa čez dva dni z negativnim testom, ampak da bi dejansko bilo treba karanteno odležati, če lahko tako rečem, odsedeti," je še povedal minister Hojs.

Tempo cepljenja je prepočasen, opozarja Bojana Beović. Foto: BoBo
Tempo cepljenja je prepočasen, opozarja Bojana Beović. Foto: BoBo

Beović: EU mora pospešiti cepljenje

Sorodna novica Južnoafriška različica virusa v Sloveniji. Kako je lahko zdravnik ravnal tako neodgovorno?

Da smo prej kot v enem letu dobili cepivo za novi virus, po besedah nove predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović presega vsa pričakovanja. Morda je neupravičeno pričakovati, da bodo proizvajalci takoj zagotovili dovolj odmerkov za vse. "Kar me moti, je odziv Evropske unije. Zdi se mi prepočasen. Prehitevajo nas države, ki niso v tej povezavi. To ni dobro," je dejala v pogovoru za STA.

Postopke bi morali pospešiti in – če imamo možnost – dobiti rusko cepivo, meni, da je v EU-ju mogoče zbrati dovolj strokovnjakov za hitrejšo preučitev dokumentacije. Poleg ruskega bi bilo dobro pregledati tudi kitajska. "To so ljudje z znanjem in kilometrino pri razvoju cepiv. Morali bi se malo bolj odpreti." Predvideva, da so posredi tudi ekonomski zadržki.

Obalno-kraška regija je v rdeči fazi, preostala Slovenija oranžna. Foto: Twitter Vlada RS
Obalno-kraška regija je v rdeči fazi, preostala Slovenija oranžna. Foto: Twitter Vlada RS

Kakšni so trenutno postopki v Sloveniji

V tem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiva proti covidu-19. V ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiva podjetja Pfizer, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8400 odmeri in AstraZenece s 16.800 odmerki.

S cepivom AstraZenece sicer cepijo posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu, zdravstvene delavce, mlajše od 65 let, ki še niso bili cepljeni, pa tudi institucionalizirane osebe, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami, mlajše od 65 let.

V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiva podjetja Pfizer in BioNTech, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili. V tem tednu so namreč zagotovili drugi odmerek cepiva proti covidu-19 vsem, ki so starejši od 80 let in so se prijavili k cepljenju. A ostajajo še vedno starejši od 80 let, ki še niso bili cepljeni. Če bi se odločili za to, bodo prednostno dobili cepivo, je zagotovil direktor NIJZ-ja Milan Krek.

Bliža se prva obletnica epidemije in z njo omejitev

451 okužb in sedem smrti

Med 2611 PCR-testi so v soboto potrdili 451 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov znaša 17,3 odstotka. Opravili so tudi 5466 hitrih testov. Umrlo je sedem bolnikov.

Tedensko povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJJZ) višje kot dan pred tem, in sicer znaša 769. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19 pa je tudi nekoliko višje, je na Twitterju sporočila vlada RS.

Trenutno je v bolnišnicah 529 bolnikov s covidom-19, kar je 16 več kot v soboto. 93 bolnikov potrebuje intenzivno nego, kar je dva manj kot dan poprej.

Oba podatka državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno aktivno okuženih 10.645 ljudi v Sloveniji.

Bojana Beović tudi po prevzemu vodenja zdravniške zbornice ostaja na ljubljanski infekcijski kliniki. V vladni skupini pa je še naprej pripravljena sodelovati z mnenji glede posameznih vprašanj. Foto: Zajem zaslona
Bojana Beović tudi po prevzemu vodenja zdravniške zbornice ostaja na ljubljanski infekcijski kliniki. V vladni skupini pa je še naprej pripravljena sodelovati z mnenji glede posameznih vprašanj. Foto: Zajem zaslona

Niso pričakovali tako visokih številk okuženih

Sicer pa nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović zatrjuje, da se je slovenski zdravstveni sistem glede na kapacitete, pri čemer je najožje grlo ravno kader, ob epidemiji odzval vrhunsko. Na dobro delovanje zdravstva po njeni oceni kaže tudi število umrlih glede na število vseh okuženih, ki je pod povprečjem EU-ja.

Priznava, da jeseni niso pričakovali tako visokih številk okužb z novim koronavirusom, zato so bili zelo veseli, ko so ukrepi za zajezitev širjenja okužbe končno začeli delovati. "Za naprej pa sem vendarle imela vtis, da bomo vsaj zaradi cepljenja imeli neke pavze. Kar se zdaj kaže kot problematično, so nove različice virusa in zaostanek v proizvodnji cepiva," je opozorila.

Na smučiščih brez večjih kršitev

Policisti so v soboto poostreno preverjali spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije na smučiščih, a večjih kršitev niso zaznali. Skupno so nadzor nad spoštovanjem odlokov izvedli na 2574 krajih po Sloveniji in ugotovili 322 kršitev. V 257 primerih so izrekli opozorila, v 88 primerih pa izdali globo oz. uvedli prekrškovni postopek.

Epidemiološke številke za dan za soboto, 27. 2. Foto: Twitter Vlada RS
Epidemiološke številke za dan za soboto, 27. 2. Foto: Twitter Vlada RS