Življenje na Češkem se počasi vrača v normalnejše tirnice. Foto: Reuters
Življenje na Češkem se počasi vrača v normalnejše tirnice. Foto: Reuters

Trenutno je na Hrvaškem 8251 aktivnih primerov okužbe, kar je približno 3000 manj kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 je na bolnišničnem zdravljenju 2033 ljudi, med njimi jih 229 potrebuje medicinske ventilatorje. To pomeni, da je v bolnišnici skoraj četrtina vseh okuženih. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo v naslednjih dneh začelo zmanjševati tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Za primerjavo: v Sloveniji je po podatkih Sledilnika aktivnih 8949 primerov, 508 bolnikov je hospitaliziranih. Ob manjšem številu aktivnih primerov torej na Hrvaškem bolnišnično zdravljenje potrebuje več kot 4-krat več obolelih kot pri nas.

Skupno so sicer na Hrvaškem doslej našteli 344.747 okužb z novim koronavirusom, 7503 covidni bolniki so umrli. Do nedelje zvečer so uporabili 1.131.607 odmerkov cepiv podjetji Pfizer in BioNTech, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson. Cepili so 879.312 ljudi, od tega z dvema odmerkoma 252.295, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Dva nadzorovana množična dogodka

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak, bodo do konca tedna organizirali dva nadzorovana množična dogodka z različnima skupinama ljudi, da bi ugotovili, ali se bodo okužbe širile.

Na eni prireditvi nameravajo zbrati 80 prostovoljcev, na drugi 120. V prvi skupini bodo udeleženci, ki so se proti covidu-19 cepili dvakrat, v drugi pa tisti, ki so covid-19 preboleli. Na prireditvah ne bodo nosili obraznih mask niti spoštovali medsebojne razdalje. Teden dni po prireditvah bodo udeležence testirali, da bi ugotovili, ali je prišlo do novih okužb. Capak meni, da bosta pilotna projekta minila brez novih okužb.

Hrvaška se pospešeno pripravlja na poletno turistično sezono. Foto: AP
Hrvaška se pospešeno pripravlja na poletno turistično sezono. Foto: AP

Po pol leta odprli nenujne trgovine

Na Češkem so danes nenujne trgovine po šestih mesecih znova odprle svoja vrata, a pričakovanega navala nestrpnih kupcev za zdaj ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Češkem so nenujne trgovine zaprli oktobra lani, vmes so jih za nekaj dni odprli le v času božičnih praznikov. Med zaprtjem je po poročanju češkega poslovnega časnika Hospodarske noviny propadla približno desetina trgovin.

Epidemiološki podatki na Češkem, ki so bili v tretjem valu pandemije covida-19 nekaj časa celo najslabši na svetu, so se zdaj bistveno izboljšali. V minulem tednu so tako našteli okoli sto novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Obenem tudi dobro napreduje kampanja cepljenja. Od torka se lahko tako na cepljenje prijavijo vsi, starejši od 45 let. V državi z 10,7 milijona prebivalcev je bilo v celoti cepljenih več kot milijon ljudi.

Evropske države rahljajo ukrepe