Od ponedeljka bo dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Foto: MMC RTV SLO
Od ponedeljka bo dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Trampuž: "Ukrepi v Sloveniji so ravno pravšnji"

Na torkovi dopisni seji je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bodo v sredo lahko začeli delati dimnikarji in nepremičninski posredniki, odpirajo pa se tudi knjižnice, galerije in muzeji. Sicer je minister za kulturo Vasko Simoniti še dopoldne dejal, da bi muzeje, knjižnice in galerije "lahko odprli v začetku maja".

Glede odločitve o odprav omejitve gibanja med občinami je minister za notranje zadeve Aleš Hojs v Odmevih povedal, da se bodo na vladi "tudi tokrat zanesli na epidemiološko stroko in od njih bo odvisno, ali bo odprava omejitve gibanja med občinami padla morda že v naslednjem dnevu ali dveh ali v prvih dneh po prvomajskih praznikih."

Od srede bo v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodu. Prisoten bo lahko le en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Od zaposlenih bo moral biti oddaljen meter in pol ter nositi zaščitno opremo.

Aleš Hojs o odpiranju mej

Dodatno rahljanje v ponedeljek

Nov val rahljanja omejitev se obeta 4. maja, ko se bodo znova zagnale storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti. V ponedeljek se bodo odprle tudi fotokopirnice, delati bodo začeli ključavničarji, urarji, zlatarji in fotografi. V omejenem obsegu bodo spet začeli delovati tudi gostinski lokali – strežba bo sicer dovoljena izključno na prostem – na terasah in vrtovih lokalov.

Kot je že bilo napovedano, bodo v ponedeljek vrata znova odprle tudi slovenske cerkve, obratovati bodo začeli frizerski in kozmetični saloni. Z vlade so sporočili, da se sproščajo storitve, pri katerih je ob upoštevanju navodil NIJZ-ja mogoče zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom, in tiste, pri katerih je možnost okužbe manjša.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov, ki vključuje na primer ličenje, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak, se po novem v nabor dejavnosti, kjer se omejitve odpravljajo, vključijo tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

Sorodna novica Šest novih okužb z novim koronavirusom, umrli trije bolniki

Starejši v trgovine tudi zunaj priporočenega termina

Zaradi postopnega sproščanja ukrepov lahko starejši od 65 let, tako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro dopoldne, torej v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Kljub temu pa ostaja priporočilo ranljivim skupinam, naj še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim.

Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, zaradi preprečevanja gneče pred prvomajskimi prazniki in po njih, lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Načrt sproščanja protikoronskih ukrepov

Kot je na Twitterju napovedal premier Janez Janša, bo vlada načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost obravnavala v sredo. Trenutni podatki pri ustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.

Sorodna novica Šole in vrtci bodo zaprti najmanj do 11. maja, če ne še dlje

Kot je v tvitu še pojasnil Janša, bo vlada načrt sproščanja omejitev, ki veljajo v času epidemije novega koronavirusa, obravnavala po sprejetju novele prvega protikoronskega zakona in zakona o državnih jamstvih za likvidnostna posojila podjetij. O obeh zakonskih predlogih danes odloča DZ. Obenem je Janša pojasnil, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, pri katerih so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme".

Šarec pozval k sklicu sveta za nacionalno varnost

"Prav bi bilo, da predsednik vlade Janez Janša pojasni, kakšna je izhodna strategija. Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji," je na Twitterju zapisal Marjan Šarec. V LMŠ-ju pozivajo k sklicu sveta za nacionalno varnost. Kot je opozoril predsednik LMŠ-ja Šarec, lahko od zadnje seje sveta, ki je bila 17. marca, samo prek medijev spremljajo dogajanje.

Vlada sicer korak za korakom rahlja ukrepe, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Opozicija in del javnosti so do nekaterih omejitev kritični, kot je prepoved prehajanja med občinami. Na zahtevo LMŠ-ja bo v četrtek odbor DZ-ja za izobraževanje razpravljal tudi o po njihovem mnenju pomanjkljivih usmeritvah organizacije vzgojno-izobraževalne dejavnosti v času izobraževanja na daljavo.

Slovenija glede južne meje vezana na odločitev hrvaške vlade

Hojs o aplikaciji za sledenje stikom okuženih

O aplikacijah za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki ponekod v EU-ju sprožajo pomisleke zaradi vprašanj njihovega vpliva na zasebnost in varstvo podatkov, so danes na videokonferenčnem zasedanju razpravljali notranji ministri EU-ja.

Minister Aleš Hojs je po videokonferenci poudaril, da bo treba aplikacijo za sledenje najprej izrazito dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita. Minister v povezavi s to aplikacijo vidi kar nekaj težav in je v Sloveniji ne pričakuje v kratkem.

Na današnjem videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU-ja, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister Aleš Hojs, pa je bilo v središču tudi vprašanje usklajenega sproščanja ukrepov na mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa. Hojs je poudaril, da bo slovenska vlada pri tem zagotovo sledila priporočilom epidemiološke stroke. "Nihče ni veliko obljubljal o odpiranju meja za turiste," je razpravo povzel Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Češka je na primer po njegovih besedah jasno povedala, da vse morebitne izjeme ne bodo veljale za turiste, ampak za tiste, ki so že v državi ali pa morajo nujno vstopiti v državo, na primer študente. Kot smo poročali, so od ponedeljka na Češkem znova odprte meje za tiste državljane EU-ja, ki pridejo na službeno pot, in sicer bodo v državi lahko največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.

Hojs je ob tem izrazil pričakovanja glede razvoja na mejah Slovenije in njenih sosed. V povezavi s Hrvaško je spomnil, da bistvenega pritoka hrvaških turistov v Slovenijo poleti ni, je pa ogromno zanimanja za potovanje slovenskih državljanov na Hrvaško. Okoli 110.000 Slovencev ima namreč tam v lasti nepremičnine. Slovenija bo po ministrovih besedah vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate, povezane s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem, je Hojs prepričan, da je po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja, pri čemer pričakuje najprej sproščanje ukrepov za lastnike zemljišč in počitniških hišic.

Kot je pojasnil dodatno v Odmevi, se o korona potnem listu niso pogovarjali. "Zaenkrat rešitve v neki posebni propustnici ali dokumentu, ki bi izkazoval, da nismo bolni ali okuženi, v tem trenutku ni na mizi. Moram reči, da je Hrvaška, tako kot Slovenija, na samem vrhu uspešnosti držav EU-ja v boju proti koronavirusu. Oboji smo med državami z najmanjšim številom umrlih na milijon prebivalcev."

Slovenija bo po besedah ministra Aleša Hojsa pri sproščanju ukrepov na južni meji vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate, povezane s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem, je Hojs prepričan, da bo po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja. Foto: Reuters
Slovenija bo po besedah ministra Aleša Hojsa pri sproščanju ukrepov na južni meji vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate, povezane s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem, je Hojs prepričan, da bo po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja. Foto: Reuters

Slovenija zagovarja usklajene koronastandarde za zagon turizma

Sorodna novica Počivalšek optimističen glede koronastandardov za zagon turizma

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v ponedeljek, po videokonferenci ministrov EU-ja, pristojnih za turizem, izrazil optimizem glede rahljanja ukrepov na meji s Hrvaško. Napovedal je, da se bo v sredo pogovoril s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem. Zavrnil je, da bi šlo za to, da bo Slovenija reševala hrvaški turizem. Poudaril je tudi, da Slovenija zagovarja usklajene koronastandarde za čas po razglasitvi konca pandemije in dolgoročneje, ko gre na primer za sistem organizacije hotelov. Tega je sama že razdelala, želela bi ga uskladiti tudi s sosednjimi državami in širše na ravni EU-ja, je pojasnil minister v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Capelli je za Televizijo Slovenija v ponedeljek dejal, da bi lahko po najbolj optimističnih scenarijih meje odprli konec maja. "11. maja bomo odprli restavracije, terase, kavarne, nato se bodo zanesljivo odprli manjši hoteli v Istri in Dalmaciji, saj imajo svoje dobre restavracije. Od tistega dne se bo povečal promet hrvaških turistov. Potem bomo videli, kdaj se bodo odprle meje, in se pripravili tudi na to," je dejal.

Kot je še povedal Počivalšek, v Slovenijo največ gostov prihaja iz Italije. Opozoril je, da bo pri tem verjetno potrebna zadržanost in dokazi, da je kriza v Italiji ustrezno rešena. Minister sicer zavrača strah pred diskriminacijo v turizmu na podlagi potnega lista, a hkrati dodaja, da bo pri odpiranju turizma pomembno, kako dobro določena država obvladuje epidemijo in da bo treba doreči protokole na meji.

Ne glede na turistične in gospodarske težave je minister Hojs opozoril, da je pri sproščanju ukrepov na meji z Italijo potrebna izredna previdnost.  Foto: Radio Koper
Ne glede na turistične in gospodarske težave je minister Hojs opozoril, da je pri sproščanju ukrepov na meji z Italijo potrebna izredna previdnost. Foto: Radio Koper

Strožji nadzor nad italijanskimi turisti

Pri italijanskih turistih bo po Hojsovih navedbah potrebno preverjanje zdravstvenega stanja tistih, ki bodo v državo vstopali. Med možnostmi navaja potrdila ali testiranje na kraju samem. Ne glede na turistične in gospodarske težave poudarja previdnost in dodaja, da bo Slovenija v odnosu do Italije, kjer je bila epidemija najbolj intenzivna, zelo stroga in konservativna. O rokih minister ni želel govoriti. Poudaril je, da bodo na seji vlade ta teden premleli stališča epidemiologov, in ocenil, da se lahko nadejamo, da bodo prva večja sproščanja mogoča po prvomajskih praznikih.

Minister je komentiral tudi odločitev Avstrije, da še za pol leta podaljša nadzor na meji s Slovenijo. Prepričan je, da Avstrija tega ne počne zaradi nezaupanja do Slovenije, temveč gre bolj za demonstracijo samostojnosti. Avstrijski ukrep po Hojsovih besedah ne vpliva močno na slovenske državljane, saj lahko tako dnevni migranti kot drugi mirno prehajajo mejo. "Tukaj ne vidim ne vem kakšnih težav," je dejal.

"Kar se tiče slovenskih potnikov ni nobenih razlik. Vemo, da so vsi, ki se vračajo od koderkoli, ne samo iz Italije, podvrženi 7-dnevni karanteni, ki jo lahko preživljajo na svojem domu," je o državljanih, ki bi se v domovino vrnili z Italije, v Odmevih povedal minister Hojs.

Hojs ne vidi večjih razlogov za to, da bi bil letališki promet sproščen kmalu po prvomajskih praznikih.  Foto: BoBo
Hojs ne vidi večjih razlogov za to, da bi bil letališki promet sproščen kmalu po prvomajskih praznikih. Foto: BoBo
Sorodna novica Hrvaška: "Najbolj optimističen scenarij je odprtje meje do konca maja"

Letališča še nekaj časa zaprta

Na vprašanje, kdaj bo mogoče spet odpreti brniško letališče, je Hojs odgovoril, da tega odgovora ne more dati in da je odprtje letališča v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo. Resnega razloga za to, da bi bil letališki promet lahko sproščen kmalu po prvomajskih praznikih, sicer ne vidi, saj da je najprej treba določiti natančne protokole za vstopanje v državo in iz nje.

Informacijo, da letalska družba Brussels Airlines že prodaja letalske vozovnice za potovanja v Ljubljano od sredine maja, pa je komentiral z besedami, da so bile tudi vstopnice za koncert Andrea Bocellija na prodaj v soboto ob 15. uri, čeprav je bil koncert ob 14. uri odpovedan. "Verjamem, da se bodo morali tudi oni prilagoditi smernicam, odločitvam v posamezni državi," je še dejal.