Sedemdnevno povprečje števila okuženih trenutno znaša 1848, kar je sicer dobrih 80 manj kot dan prej, a pogoji za sproščanje, kot so določeni z načrtom sproščanja ukrepov, po Kacinovih besedah še niso izpolnjeni. Foto: BoBo
Sedemdnevno povprečje števila okuženih trenutno znaša 1848, kar je sicer dobrih 80 manj kot dan prej, a pogoji za sproščanje, kot so določeni z načrtom sproščanja ukrepov, po Kacinovih besedah še niso izpolnjeni. Foto: BoBo

Med 5512 PCR-testi, ki so jih opravili v ponedeljek, so odkrili 1387 okužb, kar pomeni, da je znašal delež pozitivnih 25,2 odstotka, med 8455 HAT-testi pa je bilo pozitivnih 473 izvidov oz. 5,6 odstotka. Skupno je bilo potrjenih 1860 okužb. Umrlo je 31 ljudi, 25 ljudi v bolnišnicah, šest pa v domovih za starejše občane.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravita 1202 človeka, od tega na intenzivni enoti 192, kar je štiri manj kot v nedeljo. V ponedeljek so iz bolnišnic odpustili 110 ljudi, na novo pa so jih sprejeli 131. V ljubljanskem UKC-ju so imeli zjutraj hospitaliziranih 315 ljudi, kar je štiri manj kot dan prej, 51 se jih zdravi na intenzivnem oddelku. Iz UKC-ja Maribor so sporočili, da trenutno skrbijo za 172 covidnih bolnikov, 45 jih je na intenzivnem zdravljenju. V Splošni bolnišnici Novo mesto pa je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, danes zasedenih 94 postelj, namenjenih za bolnike s covidom-19, od tega 17 na intenzivnem oddelku.

Sorodna novica Tisti, ki niso v rizičnih skupinah, do pomladi ne bodo vabljeni na cepljenje

Po podatkih NIJZ-ja je v državi 24.128 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji do vključno ponedeljka umrlo 3053 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Kacin: Pogoji za sproščanje še niso doseženi

Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je opazno precej okužb neznanega izvora, kar ni najbolj optimističen podatek. Pogoji za sproščanje ukrepov pa še niso izpolnjeni. "Iz črnega pridemo v rdeče območje, ko imamo število okužb na tedenski ravni manj kot 1350 in manj kot 1200 zasedenih postelj. V tem trenutku smo žal stran od tega. Sedemdnevno povprečje na ravni države znaša 1848 okuženih, kar je 80 okužb manj, kot smo jih imeli, a še vedno daleč od mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje," je poudaril. Čeprav nam reprodukcijsko število pada, trenutno je pod 1,1, pa nam na drugi strani posledično število okužb še kar naprej raste.

V Sloveniji ni novih sevov

V Brežicah kar 52 okužb

Po številu okužb so v ponedeljek izstopale naslednje občine: Ajdovščina (14), Nova Gorica (19), Tolmin s 47 (gre za izbruh v domu starejših občanov; 34 novih okužb), Koper (44), Cerknica (20, znova izbruh v DSO-ju – 16 novih okužb), Novo mesto (34), Brežice (52), Ivančna Gorica (19), Litija (27), Trbovlje (18), Celje (68), Šentjur (24), Vojnik (21), Slovenska Bistrica (21), Velenje (29), Murska Sobota (23), Kranj (53), Cerklje na Gorenjskem (19), Šenčur (12), Tržič (17). V Ljubljani je bilo 135 okužb, v Mariboru 115, na Ptuju 22.

Slabe razmere v jugovzhodni regiji

Petrovec: Angleške različice virusa nismo zaznali

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pa poleg pogostosti okužb z novim koronavirusom spremljajo tudi pojavnost morebitnih novih sevov. Od oktobra do konca leta so analizirali več kot 500 različnih vzorcev, pri čemer pa niso zaznali tako imenovane angleške različice virusa niti kakršne koli druge problematične različice – južnoafriške. "To je pravzaprav zelo dobra novica, saj vemo, da se obe različici virusa širita še hitreje, še uspešneje, tako da lahko rečemo, da vsaj v osrednjem delu to ni bil razlog za takšno stanje epidemije, kot ga trenutno imamo," je ugotovitve predstavil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec in dodal, da so pa našli določene spremembe v genomu, kar je bilo pričakovano.

V kratkem lahko pričakujemo tudi druge načine odvzema brisa

Ob tem je Petrovec poudaril tudi pomen obsežnega testiranja v državi: "Ko gledamo številke testiranih, so te vsak dan večje, kar je za spremljanje in blaženje posledic epidemije ključnega pomena. Strokovna skupina se ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim dostopnejše – tako na vstopnih točkah kot zdaj na različnih drugih improviziranih odvzemnih mestih – , da lahko ljudje kadar koli preverijo svoje zdravstveno stanje."

V UKC MB lani obravnavali 95 tisoč manj bolnikov

Ves čas potekajo tudi raziskave, kakšne teste bi še lahko ponudili, kako kakovostni so tisti, ki jih uporabljajo sami ali pa se uporabljajo kje drugje. "V kratkem lahko pričakujemo kakšne izboljšave, boljše teste, informacije o tem, kako so ti testi v resnici zanesljivi. Veselimo se tudi novih testov, ki bodo primernejši za otroke ali za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa iz nosno-žrelnega predela. V kratkem času pričakujemo morda tudi kakšne druge načine odvzema, na primer ob grgranju. A raziskave še potekajo," je razložil Petrovec.

Kacin: Z odzivom zaposlenih v DSO-jih na cepljenje vlada nezadovoljna

Moderna je seznanila vse odjemalce, da ima težave z zagonom obsežne proizvodnje in da količin, ki so bile predvidene, ne more dobaviti v predvidenih rokih. To je dejstvo, ki ga je treba upoštevati, ne sme pa biti to podlaga za kakršne koli špekulacije o tem, da se je vlada RS čemur koli odrekla.

Kacin o ugibanjih, da naj bi se vlada odrekla pošiljkam cepiv

Kar zadeva cepljenja zaposlenih v domovih za starejše in posebnih varstvenih ustanovah, vlada "ob dejstvu, da je največji delež umrlih v lanskem letu bil ravno v teh okoljih, z njihovim odzivom ni zadovoljna", je med drugim povedal Kacin. "Vlada in verjamem, da tudi javnost, bi pričakovali, da bi tam zaposleni storili minimum, da bi se zamejilo širjenje virusa, ne le znotraj domov, ampak tudi v lokalnem okolju. Ti ljudje imajo ta privilegij, to možnost, da se cepijo pred drugimi, in če tega ne želijo, ne znajo izkoristiti ali tega ne razumejo, se postavlja vprašanje, kaj je narobe z vodenjem teh domov oz. ali je kadrovska struktura za te izzive primerna. To so velika vprašanja, ki zahtevajo razmislek in ustrezne odzive," je bil kritičen vladni govorec.

Sorodna novica Beovićeva: Prvi učinki cepljenja se morda že kažejo

Manj cepiva Moderne zaradi težav s proizvodnjo

Na NIJZ-ju danes pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiva ameriške družbe Moderna. Dobili naj bi 1200 odmerkov, je v ponedeljek povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel. Po evropskem ključu Sloveniji pripada okoli 370 tisoč odmerkov, ki pa bodo k nam kapljali le počasi. Kacin je ob tem zavrnil navedbe, da se je Slovenija odrekla določenim pošiljkam cepiva Moderne, kot pišejo nekateri tuji mediji: "Moderna je seznanila vse odjemalce, da ima težave z zagonom obsežne proizvodnje in da količin, ki so bile predvidene, ne more dobaviti v predvidenih rokih. To je dejstvo, ki ga je treba upoštevati, ne sme pa biti to podlaga za kakršne koli špekulacije o tem, da se je vlada RS čemur koli odrekla."

V zdravstvenih domovih zanimanja več kot pa odmerkov cepiva

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepiti starejše zunaj domov za starejše.

Ponekod, med drugim v zdravstvenih domovih Ljubljana, Novo mesto in Maribor, začenjajo že danes, drugod pa v prihodnjih dneh. Zanimanja je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu-19 starejši od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo merilom za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

Zdravstveni dom Ljubljana je danes prejel 1625 odmerkov cepiva za cepljenje starejših od 80 let. Cepiti so začeli danes na Gospodarskem razstavišču v dvorani A. Tiste, ki so predvideni za cepljenje, nanj naročajo osebni zdravniki glede na prednostne skupine za cepljenje.

Na podlagi zadnjih usmeritev in razdelilnika ministrstva za zdravje bodo najprej cepili deset pacientov na ambulanto osebnega zdravnika, ki so starejši od 80 let, so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Današnje cepljenje starejših občanov na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: BoBo
Današnje cepljenje starejših občanov na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: BoBo

V Novem mestu zanimanje starejših dobro

V Zdravstvenem domu Novo mesto bodo starejše od 80 let začeli cepiti danes, predvidoma po 14. uri. V današnji pošiljki cepiva pričakujejo od 300 do 400 odmerkov, direktorica Alenka Simonič pa je zanimanje starejših za cepljenje ocenila kot dobro.

Cepili bodo po seznamih, sestavljenih po podatkih, ki so jih posredovali osebni zdravniki. Vse starejše, ki so se prijavili za cepljenje, o tem obveščajo telefonsko. Cepili jih bodo na skupni točki v prostorih Zdravstvenega doma Novo mesto, ločeno od drugih oddelkov oz. v tamkajšnji telovadnici fizioterapije. Cepili bosta dve zdravstveni ekipi.

Kako poteka cepljenje v Mariboru?

Če bo zanimanje za cepljenje preseglo razpoložljive odmerke cepiva, bo treba počakati na nove odmerke oz. da jih bo zagotovila država, je še dejala Simoničeva.

V Mariboru največ prijavljenih starejših od 60 let

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor bodo starejše začeli cepiti danes. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je povedal, da imajo na seznamu za cepljenje okoli 15.000 občanov, od tega se jih je prek spletne aplikacije do ponedeljka prijavilo še 3952. Največ prijavljenih pa je starejših od 60 let.

Prve s seznama bodo začeli cepiti danes ob 17. uri, prejeli pa so 895 odmerkov cepiva. Na vrsti bodo najprej starejši od 80 let. Za cepljenje zdravstvenih delavcev pa imajo v mariborskem zdravstvenem domu na voljo 300 odmerkov, je še dejal Jus.

V Slovenj Gradcu zanimanje za cepljenje zelo veliko, tudi med mlajšimi odraslimi

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec medtem danes pričakujejo 160 odmerkov cepiva, ki bo prav tako večinoma namenjeno cepljenju starejših od 80 let. Te bodo začeli cepiti predvidoma v sredo dopoldne.

"Zanimanje za cepljenje je zelo veliko, ne le med starejšimi in bolniki s kroničnimi boleznimi, ampak tudi med mlajšimi odraslimi," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. So pa predvidene količine dobavljenega cepiva precej nižje od izraženega interesa, je dodala.

Za zbiranje želja za cepljenje so objavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov, tako da imajo vse prijave na enem zbirnem mestu. Cepljenje bo potekalo v zabojnikih pred zdravstvenim domom, ekipe so že določene. Za cepljenje v sredo bodo interesente po napovedih klicali danes popoldne, potem ko bodo dobili cepivo.

Zanimanja za cepljenje je po državi več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo. Foto: BoBo
Zanimanja za cepljenje je po državi več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo. Foto: BoBo

V Novi Gorici cepljenje starejših občanov v četrtek

V Zdravstvenem domu Nova Gorica bodo izbrane starejše občane cepili v četrtek v telovadnici Osnovne šole Ledine v Novi Gorici. Dobili bodo 315 odmerkov cepiva, ki so jih porazdelili po približno deset na vsako ambulanto družinske medicine oziroma družinskega zdravnika.

Kot je povedala strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan, je zanimanje za cepljenje veliko. Vsaki ambulanti so naročili, naj pripravi seznam 15 oseb, ki ustrezajo merilom za cepljenje, danes jih bodo vse poklicali in jih povabili k cepljenju ter jim tudi dali točen termin. Zanimanja je precej več, kot pa je na voljo cepiva, je dodala.

V Ajdovščini bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let

Podobno je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Ajdovski zdravstveni dom bo prejel 135 odmerkov cepiv. Za cepljenje so se zainteresirani lahko prijavili po elektronski pošti ali po telefonu.

Izbrane starejše bodo cepili v petek v prostorih zdravstvenega doma, vsi pa so danes že dobili sporočilo SMS z vsemi natančnimi podatki in terminom cepljenja.

Stopar je povedal še, da bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let. Ker pa so slednji različno opredeljeni k družinskim zdravnikom – nekateri zdravniki imajo predvsem starejše paciente, drugi skoraj nobenega –, so cepiva razdelili na starejše v celotnem zdravstvenem domu in ne enakih količin cepiva po vseh ambulantah.

V Kopru cepljenje že to popoldne

Tudi v Zdravstvenem domu Koper je zanimanja za cepljenje veliko oz. dosti več kot za cepljenje proti sezonski gripi, je ocenila strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak.

Že decembra so ambulante družinske medicine v ZD Koper začele pripravljati sezname oseb, ki so izrazile interes za cepljenje. Te so svoj interes lahko sporočile po telefonu ali na posebnem spletnem obrazcu, na tej podlagi pa so oblikovali sezname po padajoči starosti, tako da bodo najprej prišli na vrsto najstarejši.

V vsaki ambulanti družinske medicine bodo prejeli po 10 oziroma 11 odmerkov cepiva, a je po besedah Kolander Bizjakove že zdaj jasno, da vsi ne bodo prišli takoj na vrsto. Sama ima v svoji ordinaciji na primer na seznamu že 20 ljudi, ki se želijo cepiti proti covidu-19. Cepivo so sicer prejeli v ponedeljek in bodo cepiti začeli že danes popoldne, prvo fazo cepljenja pa bodo predvidoma sklenili v četrtek.

Kakšne so projekcije epidemije

Murska Sobota: V starostni skupini nad 80 let 600 prijavljenih

V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričakujejo 306 odmerkov cepiva, to je po 11 odmerkov na zdravnika oziroma zdravstveno skupino. Po besedah direktorice doma Edith Žižek Sapač, ki pokriva območje upravne enote Murska Sobota, imajo za cepljenje prijavljenih 4600 ljudi, od tega nekaj čez 600 v starostni skupini nad 80 let.

"Ker nam je nekaj cepiva ostalo, smo okoli 50 starejših že cepili, zato mislim, da bo večina slednjih cepljena v prvem krogu, sicer pa bomo šli po vrsti," je povedala direktorica. Prijave za cepljenje zbirajo od začetka januarja, seznami po kategorijah so pri zdravnikih. Ko dobijo cepivo, bodo začeli klicati prijavljene. Cepiti bodo predvidoma začeli v sredo.

"Postopoma bodo na vrsti vsi, tako kot je bilo pri naših zdravstvenih delavcih, 118 od 380 se jih je že cepilo, zdaj pa pridejo na vrsto tudi tisti, ki so že zboleli in bodo minili trije meseci od okužbe," je še povedala Žižek Sapačeva.

V Kranju še čakajo na začetek cepljenja

V Kranju pa se bo cepljenje začelo v četrtek. Cepilno mesto bo v preddverju kranjske občine, ki ima vhod s platoja za Kavarno Brioni, so sporočili z občine. Vse vabljene osebe prosijo, da se na cepilnem mestu zglasijo pravočasno, upoštevajo navodila osebja pri cepljenju ter skrbijo za lastno varnost in varnost drugih. Cepljenje je mogoče izvesti le pri zdravih ljudeh, kar bo na cepilnem mestu preverjal zdravnik.

Po navedbah kranjske občine so v nedeljo dobili potrditev, da je za opredeljene bolnike Zdravstvenega doma Kranj na voljo 335 odmerkov cepiva za prvo cepljenje, katero prispe v Kranj v sredo popoldne. Iz spletnih prijav so povzeli vse osebe, ki so izrazile interes za cepljenje do nedelje zvečer, vseh prijav je bilo 4190. Med prijavljenimi je bilo 681 starejših od 80 let. Izbrani osebni zdravniki so morali izmed velike množice prijavljenih bolnikov v ponedeljek in danes dopoldne izbrati 335 tistih, ki bodo cepljeni prednostno. Vsi izbrani bolniki pa bodo še danes (torek) obveščeni o točnem terminu cepljenja.