Sestanek strokovne skupine glede novih ukrepov

V sredo zvečer se je sešla strokovna skupina, ki pripravlja predlog ukrepov za četrtkovo sejo vlade. Vendar, kot je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je strokovna skupina pripravila kar nekaj ukrepov, a je v tem trenutku v ospredju prilagajanje bolnišnic, zato da bi lahko sprejele večje število bolnikov in da bi lahko oskrbele tudi tiste, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

"To zahteva določene organizacijske spremembe, zahteva tudi fizične selitve, zahteva prerazporejanje strokovnjakov, ki delajo na medicinskih ventilatorjih. To je precej zahtevna operacija, ampak vse je zasnovano tako, da bi bile do konca tedna stvari zelo jasne in da bi prihodnji teden lahko imeli na voljo dodatne kapacitete za primer, da bi take kapacitete potrebovali," je v Odmevih naštel Kacin.

Strokovna skupina tudi še ne razmišlja o spremembah modela poteka pouka v šolah. "Šolam gre zelo dobro. V tem trenutku je manj kot odstotek učencev in učiteljev izven pouka, so v karanteni. Ampak te 10-dnevne karantene se hitro iztečejo in šola bo tudi vnaprej delovala tako, kot smo si zamislili. Če pa bi se epidemiološka slika močno pokvarila, potem je treba razmišljati tudi o delnih prilagoditvah v šolah. Ampak v tem trenutku smo daleč od tega, bolj se razmišlja o tem, kako pravzaprav zmanjšati možnosti za širitev virusa," je dejal.

Med možnostmi za zmanjšanje širitve virusa, o katerih še razmišlja strokovna skupina, je omenil, da bi se več delalo od doma, vsaj kak dan na teden, da ne bi bilo nepotrebnega druženja.

"Na drugi strani pa seveda tudi o tem, da bi za zaposlene poskrbeli tako, da bi zjutraj dosledno spremljali temperaturo ljudi, da se prepreči vnos, in na tretji strani, da se maske tudi dosledno nosi, to so ti temeljni ukrepi. Zdaj jeseni mislim, da bo napočil čas, ko bo treba z masko tudi na tržnico. In zelo bomo morali paziti v času teh prehladnih obolenj, da se ta virus ne bi širil. V tej smeri grejo posamezni ukrepi. Konkretne rešitve pa bodo pripravila posamezna ministrstva," je še pojasnil.

V sredo zvečer pa je po Kacinovih besedah potekala razprava o tem, kaj je potrebno. Tako bo že v četrtek na vladni seji dogovorjena časovna dimenzija, kdaj pridejo kateri ukrepi na vrsto, "če bo treba skrajšati delovni čas restavracij, kdaj se to zgodi, če bo treba zmanjšati število ljudi, ki lahko sedijo za eno mizo. Kdaj se to vpelje." "Vse to je treba pripraviti in vpeljati na način, da bodo ljudje razumeli, zakaj je tako, in da se bodo tisti, ki bodo morali pripraviti okvir za to, tudi pravočasno pripravili in razumeli, za kaj gre," je še navedel Kacin.

Okužba se znova širi tudi v domovih za starejše

V torek 123 potrjenih okužb

V torek so naredili 3123 testov in potrdili 123 pozitivnih. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 61 ljudi, 11 jih potrebuje intenzivno nego. Ministrstvo za delo z direktorji domov za starostnike pripravlja ukrepe, ki naj bi jih predstavili jutri.

Epidemiološko stanje v državi je skrb vzbujajoče, je poudaril Kacin in o zadnjih primerih povedal, da sta le dve okužbi povezani s prenosom iz tujine, 48 jih je povezanih z lokalnimi viri, 20 je okužb neznanega izvora. Jutri bodo odprli covidni oddelek še v celjski bolnišnici.

Okužba se znova širi tudi v domovih za starejše občane. V Domu Danice Vogrinec v Mariboru se razmere umirjajo. Novo žarišče pa nastaja v Koroškem domu starostnikov v Črnečah, v Rogaški Slatini imajo že 16 okuženih stanovalcev.

Iz prehladnega obolenja do odpovedi dihalnih organov

Sorodna novica Dva meseca v umetni komi, odpoved organov, izguba 16 kilogramov mišic

Na vladni tiskovni konferenci je nastopil tudi zdravnik Adolf Lukanovič, ki je virus prebolel in bil več tednov v bolnišnici. "Osebna izkušnja mi narekuje, da tega obolenja ne smemo banalizirati: gre za resno in smrtonosno obolenje. Ne razumem nejevernežev, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino in jo celo spolitizirajo," je poudaril.

Opisal je, da je prišel v stik z bolnico, ki ji je bilo pozneje odkrita okužba z novim koronavirusom. Tudi pri njem je bil izvid testa nato pozitiven, ponudili so mu hospitalizacijo, ki jo je zaradi blagih prehladnih znakov najprej odklonil, a so ga prepričali, da je le ostal. V nekaj dneh se mu je stanje tako poslabšalo, da se je razvila pljučnica in so ga morali priključiti na respirator. 900 ur je bil nato mehansko intubiran, prišlo je tudi do odpovedi dihalnih organov.

"Če ni strokovne obravnave, se lahko zadeva zelo tragično konča. Ko človek enkrat spozna, da je na robu tega, drugače gleda na vse okoli sebe," je poudaril.

Po več kot dveh mesecih je bil nato odpuščen iz bolnišnice in prestavljen na rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski center Soča. Šest tednov rehabilitacije ga je iz negibljivosti vrnilo v normalno funkcionalno življenje.

"Virus je živa tvarina. Spreminjal se bo in mutiral. Danes je covid-19, jutri bo covid-20. Ostaja trojček: čistoča rok, zadrževanje na ustrezni razdalji, omeniti moram tudi aplikacijo za sledenje okužbam. Ob tem premalo skrbimo za okolje, za pitno vodo. Na prihodnje epidemije moramo biti pripravljeni," je dodal.

Doma ostalo 50 delavcev skupine Pivka Delamaris

V Pivki tudi dežurni telefon za vse, ki jim ne uspe priklicati zdravnika

Vladni govorec Kacin je kot primer dobre prakse ukrepanja na lokalni ravni navedel občino Pivka. Konec prejšnjega tedna so ugotovili, da je pri njih eno ali več žarišč okužb, zato so po besedah župana Roberta Smrdelja vpoklicali Štab civilne zaščite, zaprli pokrite športne objekte, občina prav tako naslednjih 10 dni ne bo izdajala soglasij za prireditve. Vzpostavili bodo dežurno telefonsko številko za občane, ki jim ne uspe priklicati osebnega zdravnika in dobiti termina za testiranje.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Je pa župan Smrdelj opomnil na težavo, da se prepočasi krijejo stroški, ki v zdravstvenih domovih in drugih zdravstvenih institucijah nastajajo zaradi stanja, povezanega s covidom-19.

V Pivki perutninarstvu 18 dodatnih okužb
Prav tako se dogovarjajo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, da bi v Pivki perutninarstvu opravili presejalne teste zaposlenih, da bi tako laže zajezili okužbe in hkrati ohranili proizvodnjo. Pri zaposlenih v družbi Pivka perutninarstvo so potrdili 18 dodatnih okužb z novim koronavirusom, skupno torej 38. Večinoma so na novo pozitivni zaposleni, ki so že bili v karanteni ali samoizolaciji. V družbi so poudarili, da tveganje za prenos okužbe na živila ne obstaja, kar so potrdile tudi analize. Proizvodnja je še naprej nemotena, saj so kadrovski primanjkljaj deloma nadomestili z začasnimi prerazporeditvami zaposlenih, nekateri zaposleni pa so predčasno prekinili dopust. Skupina Pivka Delamaris ima 550 zaposlenih.

Težave v zdravstvu in komunikacijski zapleti

Primeri po občinah

Po podatkih Sledilnika za covid je bilo v torek 18 novih okužb odkritih v Ljubljani, 15 v Rogaški Slatini, 10 v Mariboru, 8 v Kranju, 6 v Slovenskih Konjicah, 5 v Domžalah, 4 v Pivki, 3 v Kamniku, Ilirski Bistrici, Puconcih in Ivančni Gorici, dva v Celju, Dravogradu, na Ptuju, v Lovrencu na Pohorju, Novi Gorici, Litiji, na Ravnah na Koroškem in v Zrečah. Po ena nova okužba je bila odkrita v občinah Braslovče, Slovenska Bistrica, Žalec, Škofljica, Velenje, Medvode, Vojnik, Jesenice, Lenart, Postojna, Škofja Loka, Ajdovščina, Murska Sobota, Trbovlje, Krško, Logatec, Benedikt, Dornava, Log - Dragomer, Gorenja vas - Poljane, Hajdina, Izola, Muta, Podčetrtek, Trzin, Žirovnica, Miren - Kostanjevica in Zavrču.

Največ na novo okuženih je iz starostne skupine med 45 in 54 leti (28), sledijo mlajši: skupina med 35 in 44 leti (19) ter 25 in 34 leti (18). Pet je bilo pozitivnih vzorcev, vzetih pri otrocih, starih med 5 in 14 leti, šest okuženih je starejših od 85 let.

Skrb vzbujajo okužbe v domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah

V domu starejših občanov v Črnečah potrdili nove okužbe

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vsi okuženi so z istega oddelka, dva oskrbovanca se zdravita v bolnišnici. Deset okuženih stanovalcev je v rdeči coni doma, štiri zaposleni pa so zaradi okužbe v samoosamitvi.

"Če v bolnišnicah tarnajo, da nimajo zaposlenih, tudi mi ne moremo računati na njihovo pomoč," razmišlja direktor doma Srečko Mlačnik. Predvidoma bodo več brisov pri stanovalcih in zaposlenih v domu v Črnečah ponovno odvzeli v petek.

Prvo okužbo so nekaj dni po sprejemu v dom potrdili pri stanovalki, ki so jo na novo sprejeli v dom 21. avgusta letos. Takrat ni kazala znakov okužbe. Ta največji dom za starejše na Koroškem z 263 posteljami je od potrditve prvega primera okužbe zaprt za obiske, prav tako ne sprejema novih stanovalcev.

V domu v Rogaški Slatini potrdili 13 okužb

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini 16 okuženih

V ponedeljek so večje število brisov vzeli tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in potrdili dodatne okužbe. Okuženih je skupno 13 stanovalcev in trije zaposleni. Večina jih je brez simptomov ali z blažjimi simptomi okužbe.

Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih 10 stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru. "Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nastanjeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za popolnoma ločeno skupino, brez stikov z drugimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi, pa še ta teden," je pojasnila direktorica doma Kristina Kampuš.

V slovenskobistriški dom želeli vrniti okuženega stanovalca

Širjenje okužb v mariborskem Domu Danice Vogrinec se umirja

Medtem pa nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je sporočil direktor Marko Slavič.

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer prebiva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40. Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor.

Težava niso le okužbe znotraj doma, ampak širjenje novega koronavirusa v Mariboru in okolici. Prejšnji konec tedna so potrdili okužbo med drugim tudi pri 11 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Večanje potreb po bolnišnični oskrbi

V Braslovčah civilna zaščita na pomoč občanom v karanteni

Tudi v Braslovčah je bil v torek potrjen le en nov primer okužbe z novim koronavirusom. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov Osnovne šole (OŠ) Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične OŠ Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt. Občina Braslovče je za občane v karanteni, ki nimajo svojcev, vzpostavila brezplačno telefonsko številko 080 70 72, da jim ponudi pomoč civilna zaščita.

V Domu sv. Jožefa v Celju brez novih okužb

V Domu sv. Jožefa v Celju v torek niso odkrili nobene nove okužbe. Brise so odvzeli 28 stanovalcem, ki so bili v stiku z okuženim zaposlenim, vsi so bili negativni. Tudi med zaposlenimi ni novih okužb. V domu je tako okužena le ena zaposlena oseba. Stanovalci do preklica ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano.