Epidemija je v UKC-ju Ljubljana dodobra oklestila izvajanje zdravstvenih storitev, hkrati pa je povišala odhodke. Generalni direktor napoveduje, da programa na nekaterih področjih letos ne bo mogoče realizirati v celoti.

"Ob spremenjenih pogojih dela ob zagotavljanju varnosti zaradi grožnje novega koronavirusa, ko v istem času opravimo manj storitev kot prej, je nemogoče pričakovati, da bomo ves program realizirali v celoti," je ob robu današnje seje sveta zavoda v izjavi za medije poudaril Janez Poklukar.

Program sicer poskušajo nadomestiti z dodatnimi ambulantami ob koncih tedna, a vse to predstavlja dodaten strošek za zavod. Poklukar je zato opozoril, da bi bilo treba znova ovrednotiti cene zdravstvenih storitev.

Osrednja slovenska bolnišnica je v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer poslovala v rdečih številkah – v vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je izguba povečala za približno 13 milijonov evrov, glavni razlog za tak poslovni izid pa je razglasitev epidemije v marcu.

"Z obžalovanjem ugotavljamo, da smo še februarja videli luč na koncu tunela v smislu poslovne in finančne sanacije, seveda še ne v tem letu. S to epidemijo pa so nam poskočili nenadejani stroški, obenem pa se nam je zmanjšal prihodek," je danes pojasnil predsednik sveta UKC-ja Ljubljana Jože Golobič.