Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Ekskluzivno na MMC-ju: Green Hill - zgodba o svobodi

Boj za svobodo živali in zoper njihovo trpljenje

1. december 2013 ob 12:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubezen do živali je včasih brezmejna. To so lani dokazali aktivisti, ki so iz obrata Green Hill rešili 2.600 psov, namenjenih poskusom v laboratorijih. Dokumentarni film si lahko ogledate na MMC-ju.

Ta teden so v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča priredili že osmo projekcijo filma Green Hill - zgodba o svobodi v Sloveniji. Ta govori o rešitvi psov iz podjetja Green Hill v italijanskem mestu Montichiari. Aktivisti so dalj časa protestirali pred obratom multinacionalke, ki je skrbela za razmnoževanje beaglov in jih nato prodajala podjetjem za laboratorijske poskuse. 28. aprila 2012 je bilo aktivistom dovolj - krenili so z mrtve točke, izognili so se policijski zapori, vstopili v podjetje in začeli reševanje.

Boj za svobodo
V dokumentarnem filmu Green Hill - zgodba o svobodi si lahko ogledate boj aktivistov za pravice živali, ki so s protesti pritegnili pozornost medijev in politike, hkrati pa so z vztrajnostjo pomagali razkriti številne nepravilnosti v podjetju in prispevali levji delež k osvoboditvi psov, ki so bili namenjeni poskusom v laboratorijih.


Zgodba se je začela hitro odvijati, sledil je velik protest v Rimu, ki se ga je udeležilo več kot 10 tisoč ljudi z vse Italije, medtem ko se je podjetje znašlo v hudih težavah. Ugotovili so veliko nepravilnosti, na koncu so iz obrata rešili vse živali.

Cilj dosežen z veliko volje in organiziranostjo
"To je dejansko zgodba o uspehu. Najprej je bil neki cilj, ki se je na začetku zdel nepredstavljiv. Na koncu se je dosegel z veliko volje in organiziranostjo. Aktivisti so veliko večerov preživeli na mrazu, tudi v hudi vročini, skratka v zelo težkih razmerah, a vztrajali so do konca. Uspelo jim je, da jih je začela poslušati tudi politika," je povedal soustanovitelj spletnega portala Pes moj prijatelj Tilen Pajek in dodal: "Prek preiskave so dokazali številne nepravilnosti, ki so se dogajale v podjetju Green Hill. Vodstvo podjetja ni izkoristilo možnosti pritožbe, kar nakazuje na to, da svojo krivdo priznavajo. Skratka, ugotovili so veliko kršitev, ki jih lahko razume tudi laik. Denimo nepopisani psi, psi v skrinjah, za zdravstvo psov ni bilo poskrbljeno, čeprav bi moralo po zakonu biti. Predvsem pa so našli knjižico, v kateri so bila navodila vsem zaposlenim, kako žival ubiti na povsem legalen način. Mislim, da je tu stvar dovolj zgovorna."

Psom prek cevk dovajali in odvajali hrano
Obrat Green Hill so pozneje zaprli. Pse so začeli posvajati, pojavili so se celo namigi, da so posvojitve možne tudi prek organizacij v Sloveniji, a je bilo vse skupaj iz trte izvito. "Posvojitve so potekale le prek organizacije LAV (Lega Anti Vivisezione - lav.it) oziroma podobnih organizacij. Na začetku so potekale samo v Italiji, ker so psom želeli s potjo povzročiti čim manj stresa. Postopki posvojitve so bili dolgotrajni, saj so bili psi nenavadni, ker so živeli v nevsakdanjih okoljih. Nekateri niso znali opravljati niti osnovnih potreb, saj so jim prek cevk dovajali in odvajali hrano," je povedal Pajek.

Sklenil je: "Ta zgodba je bila uspešna zaradi povezave več področij - politike, ki je na koncu prisluhnila, aktivistov, ki so vztrajali, in medijev, ki so odigrali ključno vlogo, saj so zgodbo popeljali po vsej Italiji in opozorili na hude kršitve oziroma nepravilnosti."

Naslov v izvirniku: Green Hill, una storia di libertà
Režiser: Piercarlo Paderno
Vir: Federazione Associazioni Italiane Diritti Animali e Ambiente - www.nelcuore.org
Dolžina: 40 minut 33 sekund
Projekcije v Sloveniji izvaja: spletni portal Pes moj prijatelj - www.pesmojprijatelj.si
Podnapisi: Špela Hrvatin
Prevod: Tina Mahnič

  • Green Hill - zgodba o svobodi
Mitja Lisjak, @lisjakm Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 43

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!