Žlahtna kapljica bo na mednarodnem vinskem sejmu Vino Ljubljana tekla v potokih. Foto: MMC RTV SLO
Žlahtna kapljica bo na mednarodnem vinskem sejmu Vino Ljubljana tekla v potokih. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska vinska pot
Zadnja leta se vinarji iz vse Slovenije predstavljajo na ljubljanski vinski poti. Foto: MMC RTV SLO

Vinarji iz Slovenije in tujine se bodo v prestolnici zbrali že poleti. Med 27. in 29. junijem bo namreč potekalo mednarodno ocenjevanje vin. Jubilejni 50. sejem pa bo potekal od 4. do 6. septembra.

Vinski sejem bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, osnovni elementi sejma pa bodo vino, kulinarika, gastronomija, gostinstvo, turizem in kultura. K sodelovanju bodo skušali pritegniti čim širši krog vinarjev iz Slovenije in tujine. Sejem bo imel tudi prodajni značaj, namenjen pa bo tako strokovni kot širši laični javnosti.

Vodja dogodka Matjaž Kovačič je poudaril, da bo imel sejem informativni, prodajni, strokovni in zabavni značaj. Na sejmu bo podeljena tudi mednarodna nagrada jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Z letošnjim nagradnim natečajem iščejo inovativne primere pozitivne urbane ulične prehrane v turizmu.

Ljubljana - mesto trte in vina
Vinski sejem je skupaj z vodilnim ocenjevanjem vin, slovenskimi vini in stoletno tradicijo vinske trgovine v Ljubljani prestolnici prinesel leta 1987 naziv Mesto trte in vina.

Ljubljansko mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana predstavlja najstarejše mednarodno ocenjevanje tako v Evropski uniji kot v svetu. Za prvo moderno mednarodno ocenjevanje vin se šteje leto 1955, ko je ljubljansko ocenjevanje dobilo tudi pokroviteljstvo Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV), ki ga je obdržalo vse do danes.

Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu in že od vsega začetka poteka pod pokroviteljstvom vseh treh najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955); UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980); VinoFed – Svetovna organizacija mednarodnih ocenjevanj vina in alkoholnih pijač iz Montreala, Kanada (od leta 1994).